GÜNDEM

2023'ün vergi rekortmenleri açıklandı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılında Türk şirketlerinden toplanan kurumlar vergisi miktarı rekor seviyeye ulaştı. Bu dönemde Türkiye'nin gelir vergisi rekortmenleri de belli oldu. Listenin zirvesinde Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar yer alırken, ikinci sırayı Haluk Bayraktar, üçüncü sırayı ise Mustafa Rahmi Koç aldı. Bu isimler, Türkiye'deki en yüksek gelir vergisini ödeyen kişiler olarak dikkat çekti.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 2023 yılına ilişkin açıklanan verilere göre, 1 milyon 111 bin 944 mükellef kurumlar vergisi beyannamesi verdi. Bu beyannameler üzerinden toplamda 833 milyar 246 milyon 376 bin 901 TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirildi. Türkiye genelinde en yüksek gelir vergisi mükellefleri arasında ilk sırada Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar yer alırken, ikinci sırada Haluk Bayraktar, üçüncü sırada ise Mustafa Rahmi Koç bulundu.

Açıklamada, beyan edilen toplam matrahın 3 trilyon 813 milyar 935 milyon 660 bin 633 TL olduğu ve bu tutar üzerinden tahakkuk ettirilen verginin rekor seviyeye ulaştığı belirtildi. Ayrıca, Türkiye genelinde en fazla vergi tahakkuk ettirilen ilk 100 mükellefin dağılımı, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı (VDB) ve diğer illerdeki VDB'ler arasında yapıldı. Ortalama olarak her bir mükellef kurum 3 milyon 429 bin 971 TL matrah beyanında bulunmuş ve bu matrah üzerinden ortalama 749 bin 360 TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirilmiştir.