DÜNYA

Zelenski, Putin'in ateşkes önerisine "nazizm" dedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ateşkes için sunduğu şartları "ültimatom" olarak nitelendirerek sert eleştirilerde bulundu. Zelenski, Putin'in önerilerini "Rus nazizmi" olarak tanımladı ve bunları Adolf Hitler'in taleplerine benzetti.

İtalya'nın Borgo Egnazia beldesinde gerçekleştirilen 50. G7 Liderler Zirvesi'nin ilk gününde özel oturumlara katılan Zelenski, burada ABD ile 10 yıllık savunma işbirliği anlaşması da imzaladı.

İtalyan Skytg24 kanalına verdiği röportajda Zelenski, Putin'in 14 Haziran'da ateşkes için sunduğu şartlara ilişkin olarak, "Bu ültimatom mesajları hakkında ne söyleyebiliriz ki? Daha önceki ültimatomlardan farklı değiller" dedi.

Zelenski, Putin'in taleplerini Hitler'in taleplerine benzeterek, "Putin’in açıkladığı şey, işgal edilen topraklarımızın bir kısmını, hatta işgal edilmeyenleri de vermemiz gerektiği. Bunlar olursa duracağını söylüyor. Bu tür mesajları (Adolf) Hitler de gönderiyordu. Çekoslovakya'nın sadece bir bölümünü talep ederek duracağını söylemesi üzerinden 100 yıl bile geçmedi. Daha sonra Polonya ve tüm Avrupa işgal edildi. Bu Nazizm dalgasının asla durmadığını biliyorsunuz, Putin de Afrika’ya kadar geldi. İşte bu nedenle bu mesajlara güvenmemeliyiz" şeklinde konuştu.