İsrail'de silahlı saldırı:1 kişi öldü 5 kişi  yaralandı İsrail'de silahlı saldırı:1 kişi öldü 5 kişi yaralandı

Sahra Çölü’nün, 50 yılın ardından ilk kez bir sel felaketiyle karşı karşıya kalması, küresel iklim değişikliğinin giderek belirginleşen etkilerinden biri olarak görülüyor. Fas’ın güneydoğusunda yaşanan iki günlük yoğun yağışlar, normalde dünyanın en kurak bölgelerinden biri olan bu çölü sel sularına teslim etti. Fas Meteoroloji Kurumu yetkilisi Hüseyin Youabeb, bu kadar kısa sürede bu derece yoğun yağış almanın olağan dışı olduğunu ifade etti.

Uzmanlar, bu tür yağışların ekstratropikal fırtınalar sonucu oluştuğunu ve iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklık artışlarının hidrolojik döngüyü hızlandırdığını ve su döngülerinin daha düzensiz hale geldiğini vurguluyor. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, su döngüsünün daha öngörülemez bir hal aldığını ve bu durumun ciddi sorunlar yarattığını ifade ediyor.

Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle Sahra Çölü’nde benzer aşırı hava olaylarının ve fırtınaların artabileceği uyarısında bulunuyor. Bu, özellikle yağışın nadir olduğu Güneydoğu Fas gibi bölgelerde gelecekte daha sık su baskınlarının yaşanabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: KARAR