Günlük almanız gereken besinlerin önemli bir kısmını, günde sadece bir yumurta tüketerek elde edebilirsiniz.


Yumurtanın Besin Değeri Nedir?
Yumurta, kararında tüketilmesi gereken, önemli bir besin kaynağıdır. Yumurtanın içerisinde proteinin yapı taşları olan 9 adet esansiyel amino asit bulunur. 1 adet orta boy yumurtadaki toplam protein yaklaşık 6 gramdır. Amino asitler insan vücudunun kendi başına üretemediği yapılardır. Bu amino asitlerin yarısı yumurtanın beyazında bulunur. Yumurtanın beyaz bölümü yağ ve kolesterolün ise küçük bir kısmını barındırır. Bu yapısıyla yumurta, kalori başına diğer yiyeceklerin çoğundan daha fazla miktarda vitamin, mineral ve amino asit benzeri besinler içerir. 

Yumurta tüketerek; yüksek kaliteli protein, selenyum, fosfor, kolin, B12 vitamini ve hücre sağlığına katkıda bulunan bazı çoklu oksidanları diyetinize katmış olursunuz.

Tek bir  haşlanmış yumurta yiyerek günlük besin ihtiyacınıza ciddi bir katkıda bulunabilirsiniz:

A Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 8’ini,
Folat: Günlük ihtiyacın yüzde 6'’sını,
Pantotenik asit (B5 vitamini): Günlük ihtiyacın yüzde 14'ünü,,
B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 23'ünü,
Riboflavin (B2 vitamini): Günlük ihtiyacın yüzde 20'sini
Fosfor: Günlük ihtiyacın yüzde 7'sini,
Selenyum: Günlük ihtiyacın yüzde 28'ini karşılar.

Yumurta Nelere İyi Gelir?
Trigliserid Seviyenizi Düşürebilir
Yumurta tüketimi, düşük trigliserid değerine katkıda bulunabilir. Trigliseridler, kanda bulunan bir tür yağdır. Düşük trigliserid seviyeleri sağlık açısından önemlidir. Omega 3 gibi belirli yağ asitleri bakımından zengin olan yumurta bu özelliğinin yanı sıra trigliserid seviyenizi düşürebilir. Araştırmalar, omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurta tüketmenin kan trigliseridlerini düşürmenin çok etkili bir yolu olduğunu gösteriyor.

Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü? Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü?

Porsiyon Kontrolüne Yardımcı Olur
Yumurta, kalori hesabı açısından kolay bir besindir.  Bir yumurta tüketerek yaklaşık 70 kalori alırsınız. Verecek olduğu tokluk hissi diyet motivasyonunuzu ve kalitesini arttıracaktır.

Kalp Sağlığı İçin Yararlı
Çin’de yapılan bir araştırmaya göre günde yaklaşık bir yumurta yiyen kişilerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı, yumurta yemeyenlere göre yaklaşık yüzde 20 düşük.

Yumurta Tok Tutar
Kahvaltıda tüketilen haşlanmış yumurta gün boyunca kişinin tok kalmasına yardımcı olur.  Yumurta yiyerek fazla kalori alımının önüne geçebilirsiniz.

Göz Sağlığına Katkıda Bulunabilir
Lutein ve zeaksantin adlı antioksidanlar katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bu ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde bulunur. Yumurtada bulunan lutein ve zeaksantin, yumurtada bulunan yağla beraber tüketildiği için vücudunuz bu besinleri diğer kaynaklara göre daha kolay kullanır. Yumurta sarısı bol miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Bir araştırmaya göre 5 hafta boyunca günde 1 yumurta yemek, yaşlı yetişkinlerde kandaki lutein düzeylerini yüzde 26 ve zeaksantini yüzde 38 artırıyor.

Beyin Sağlığı ve Yumurta
Yumurtada, yiyeceklerden alınması zor olan D vitamini bulunur. Bunun yanı sıra yumurta, beyindeki sinir hücrelerinin birbirleriyle konuşmasına yardımcı olan kolin adlı bir bileşiği de barındırır. Beyin gelişiminde önemli bir görevi olan kolin özellikle hamile ve emziren kadınlar için önemlidir.

HDL Seviyesini Yükseltebilir
İyi kolesterol olarak da bilinen HDL, kalp hastalığı, inme ve diğer bazı sağlık sorunlarının yaşanması riskini düşürür. Yumurta tüketerek HDL seviyenizi artırabilirsiniz. Öte yandan yumurta, kötü kolesterol olarak da bilinen LDL seviyesini yükseltebilir.Bu sebeple kolesterol yüksekliği bulunan kişiler tüketim konusunda doktor ve diyetisyenden muhakkak görüş almalıdır. 

Yumurta Nasıl Tüketilebilir?
Kalp sağlığı ile ilgili bir sorununuz yoksa ve kan kolesterol normal aralıktaysa yumurta sarısı da dahil olmak üzere her gün bir tam yumurta tüketebilirsiniz. Yumurtadaki proteinden daha fazla yararlanmak istiyorsanız her gün bir yumurtanın sarısını ve iki yumurtanın beyazını yiyebilirsiniz. Kardiyovasküler hastalığınız veya yüksek kolesterol seviyeniz varsa haftada üç tam yumurta yemeniz önerilir. Tükettiğiniz besinler, yüksek kolesterolün tek nedeni olmasa da bu konuda dikkatli davranmayı tercih edebilirsiniz. Yumurtayı en sağlıklı tüketme yolu haşlayarak tüketmektir. Haşlanmış yumurtayı tek başına yiyebileceğiniz gibi salatalarınıza da ekleyebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi