Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüsün bir alt değişkeni olan JN.1'i, hızla yayılması nedeniyle "dikkate alınması gereken varyant" kategorisine dahil etti.

Kovid Omicron varyantı JN.1'in alt değişkeni, dünyanın en yoğun nüfuslu ülkeleri arasında yer alan Hindistan, Çin ve ABD'de de gözlemlendi.

"BAŞLANGIÇ HIZI ÇOK YÜKSEK"

Uzmanlar, halk sağlığına yönelik riskin şu anda düşük olduğunu ve mevcut aşıların koruma sağlamaya devam ettiğini söylese de yine de bireysel önlemlerin alınması gerektiği konusunda hemfikir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Gör. Milletvekili Cengiz Uzun, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yayılma hızı nedeniyle dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Dr Uzun, en büyük sorunun yayılma hızı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “DSÖ, enfeksiyon riski taşıyan virüsleri her zaman takip etmiştir.

Ancak Kovid-19'dan sonra bu virüs daha yakından takip ediliyor. Bildiğimiz gibi Kovid-19'un birçok çeşidi var. Pandemi sürecinde de bu varyantları yaşadık ve şu anda devam eden bazı varyantlar var.

Çünkü hâlâ daha fazla Kovid-19 vakası görüyoruz. Kış aylarının başlamasından bu yana etkenler arasında grip, rinovirüs, adenovirüs ve Kovid-19 virüsü gibi solunum yolu virüsleri yer alıyor. DSÖ ayrıca Kovid-19'un JN.1 varyantını da bir alt değişken olarak değerlendirdi.

Bu virüsün yayılma hızı oldukça yüksektir. Bu en büyük sorundur. Aşılar virüse karşı kalkan oluşturuyor, bunda bir sorun yok, bu kadar ciddi bir hastalık tanımlanmadı ama hızlı yayılma özelliği sonradan yeni bir mutasyona neden olabiliyor. "Bu şekilde daha ağır bir hastalıkla ve aşılarla korunan bir virüsle karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

"MASKE VE EL YIKAMA ÇOK ÖNEMLİ"

Şu anda düşük riskli olan varyant için hâlâ bireysel önlemlerin alınması gerektiğini belirten konferans üyesi Dr. Cengiz Uzun, şunları söyledi: “Şu anda halk sağlığı açısından düşük riskli.

Farklı bir muamelemiz yok. Aşılarımız zaten bizi koruyor. Ama elbette hem diğer virüsler hem de yeni varyantlar nedeniyle her an karşılaşabileceğimiz yeni bir riske karşı önlem almak zorundayız.

Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü? Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü?

Özellikle rahatsızsak veya hastaysak maske ve el yıkama çok önemli. Kovid-19 döneminde maske taktığımız ve ellerimizi yıkadığımız için pek grip görmedik. Artık grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları yavaş yavaş yeniden artmaya başladı” dedi.

DİĞER VARYANTLARLA AYNI BELİRTİLER

Son olarak yeni varyantın farklı belirtiler göstermediğini belirten Uzun, şunları kaydetti: “Dünya Sağlık Örgütü bunun takipçisi olacak. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığı da takip edecek.

Daha ciddi bir sorunla karşılaşırsak tekrar bilgilendirileceğiz. Önceki varyantlarla hemen hemen aynı olan semptomlar farklı değildir. Yine hafif ateş, burun tıkanıklığı, boğaz akıntısı ve boğaz ağrısı gibi solunum semptomları olabilir.

Sözlerini şöyle tamamladı: "Fakat artık eskiden gördüğümüz ciddi solunum sıkıntısı ya da çok şiddetli solunum yetmezliği ile karşı karşıya değiliz."

Kaynak: habertürk