Bilim insanları, güneş sistemimiz dışında, yaşamı destekleyebilecek sıcaklıklara sahip olduğuna inanılan 85 gezegen keşfetti.

Bu gezegenler Jüpiter, Satürn ve Neptün'e benzer büyüklüktedir. Araştırmada NASA'nın Geçişli Ötegezegen Araştırma Uydusu'ndan (TESS) elde edilen veriler kullanıldı.

PARLAKLIK DÜŞÜŞLERİ GÖZLEMLENEBİLİYOR

X'te yılın ilk yarısında milyonlarca hesap engellendi X'te yılın ilk yarısında milyonlarca hesap engellendi


The Independent'ın haberine göre TESS, yıldızların önünden geçen nesnelerin neden olduğu, geçiş olarak bilinen parlaklık düşüşlerini gözlemleyebiliyor.

Bir dış gezegeni bu şekilde keşfetmek ve yıldızının etrafında dönmesinin ne kadar süreceğini belirlemek genellikle en az üç geçiş gerektirir.

Ancak bu sefer araştırmacılar daha soğuk gezegenleri bulmak için iki geçiş yapan gezegenlere odaklandı.

85 aday ötegezegenin ev sahibi yıldızlarının etrafında dönme süresi 20 ila 700 gün arasında değişiyor. TESS tarafından gözlemlenen dış gezegenlerin çoğunun yörünge dönemleri 3 ila 10 gün arasındadır.

Araştırmacılar, bazı gezegenlerin ev sahibi yıldızlarından, yaşamı destekleyecek doğru sıcaklığı sağlayacak kadar uzakta olduğunu söylüyor. Buna "yaşanabilir bölge" denir.

GEZEGENLERİN 60’I YENİ KEŞFEDİLDİ

85 potansiyel dış gezegenden 60'ı yakın zamanda keşfedildi ve 25'i TESS verileri sayesinde bağımsız araştırma grupları tarafından farklı teknikler kullanılarak tespit edildi.

Baş araştırmacı Profesör Daniel Bayliss şunları söyledi: "Yeni keşfettiklerimiz gibi, aslında insan yaşamına elverişli sıcaklıklara sahip olabilecek nispeten soğuk gezegenler bulmak çok heyecan verici."

Kaynak: karar