DÜNYA

Vladimir Putin 24 yıl sonra Kuzey Kore'de!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl aradan sonra Kuzey Kore'ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider, "Stratejik ortaklık anlaşması" imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan anlaşmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore ile imzaladığımız anlaşma, ülkelerimiz arasında saldırı durumunda karşılıklı yardımı içermektedir" dedi.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilere vurgu yaparak, "Rusya ve Kuzey Kore, uzun yıllardır güçlü dostluk ve komşuluk ilişkileriyle birbirine bağlıdır. İki ülke arasındaki etkileşim, eşitlik ve karşılıklı saygı esasına dayanmaktadır. Kuzey Kore ile imzalanan anlaşma, olası bir saldırı durumunda karşılıklı yardımı içermektedir" şeklinde konuştu.

Putin ayrıca, "Ukrayna meselesi dahil olmak üzere Rus politikasına yönelik tutarlı ve değişmez desteğinizi takdir ediyoruz. ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya yönelik hegemonik ve genişleme politikalarına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz" diye ekledi.

Putin'in Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası imzalanan anlaşmanın, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesine katkı sağlayacağını belirttiği ve Kim'i Moskova'ya davet ettiği de ifade edildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ise Putin ile yapılan görüşmenin önemine vurgu yaparak, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, stratejik bir öneme sahiptir ve en yüksek düzeyde gelişme dönemindedir. Rusya'nın dünya genelindeki stratejik istikrar ve dengeyi koruma misyonunu takdirle karşılıyoruz ve destekliyoruz" şeklinde konuştu.