Özellikle baş ağrılarına karşı talepsiz kullanılan ağrı kesicilerle ilgili sorunlar. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Dr.Dr. Vedat Göral uyardı.

Göral, ülkede yaygın ve uygunsuz şekilde kullanılan ağrı kesicilerin mide ve çıkışta hasara yol açarak dikkat çekerek, ağrı kesicinin haberdar olmadan alınmasının olası risklerini anlattı.

Kronik hastalıkların görülme oranı kuşaklar boyunca arttı Kronik hastalıkların görülme oranı kuşaklar boyunca arttı

“Ülser, gastrit ve mide kanamasına neden olabilir.”

Ağrı kesicinin midesi hassas bir şekilde parçalanarak, gastrit ve mide kanamasına neden olabileceğini belirten Göral, şöyle konuştu: "Reflüsü, ülseri ve gastriti olan kişiler risk altındadır." Özellikle yaşlı yetişkinlerin ağrılarını gidermek için ağrı kesicilere sık sık başvuruyor. ve kas ağrısını ve osteoporozu hafifletir. ve kanama bu yaş grubu daha sık görülür.''

“BOL SU İLE TAMAMEN İNCELENMELİ”

Hekime organdan ağrı kesmemesi gerektiğini kaydeden Göral, ağrı kesicinin tok karnına, bol su verilmesi gerektiğini vurguladı.

Göral, "Asla aç karnına almayın. Eş, dost, komşu tavsiyesi ile ağrı kesme işlemi, teknolojinin tavsiyesi dozda kullanın. Mide rahatsızlığı olan ilaçları, ağrı kesme almak zorunda ise tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup kullanmalı.

Alkolle asla almayın.Hafif Kronik romatizmal hastalıklarda, ağrı kesicilerin uzun süre kullanılması gerekiyorsa endoskopik muayene yapılması ve midede Helicobacter pylori bakterisinin varlığının kontrol edilmesi önerilir.Çünkü midede Helicobacter pylori bulunduğunda ağrı kesicilerin olumsuz etkileri artıyor” dedi. (karar)

Editör: Haber Merkezi