Afganistan'da radikal İslamcı Taliban örgütünün üniversitelerde eğitim almasını yasakladığı Afgan kadınlara sürpriz bir ülkeden destek geldi.

Gazze'de ölü sayısı  42 bin 409'a çıktı Gazze'de ölü sayısı 42 bin 409'a çıktı

Türkiye ve Batılı ülkelerin yanı sıra Suudi Arabistan gibi şeriatla yönetilen ülkelerin bile tepki gösterdiği Taliban’ın yasak kararı, geçen yıl iktidarı yeniden ele geçirdiği dönemde modern bir görüntü çizmeye çalışan Taliban'ın kadın düşmanı yüzünü açıkça ortaya koymuştu.

Kadın öğrencilerin üniversite kapısından geri çevrildiği görüntüler de uluslararası medyaya yansımıştı. Birçok Afgan kadın kararı gözyaşlarıyla karşılarken birçoğu da artık geleceğe dair umutlarının kalmadığını söyleyerek karara isyan etmişti.

Ülkede kararı protesto için düzenlenen gösterilere de polis sert müdahale etmişti.

KADINLARIN SOKAĞA DÖKÜLDÜĞÜ İRAN’DAN ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA

Tepkiler sürerken Afgan kadınlara, son dönemde başörtüsü zorunluluğuna tepkinin kadınların öncülük ettiği kitlesel protesto dalgasına dönüştüğü İran'dan destek geldi.

Mahsa Amini’nin ölümüyle sokağa dökülen İranlı kadınlara birçok ülkeden de destek gelmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı danışmanı Resul Musavi, önceki gün Afganistan'ın Tahran Büyükelçisi ile görüştüğünü ve eğitim almak isteyen Afgan kadınlara desteğe hazır olduklarını bildirdi. Twitter hesabından açıklama yapan İranlı yetkili, Tahran'ın Afgan kadınların üniversite eğitimine devam edebilmesi için online kanallar dahil her türlü olanağı sunmaya hazır olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de geçen hafta Taliban'ın yasağına sert tepki göstermiş, kararın iptali için Taliban yetkilileriyle görüşerek adım atacaklarını kaydetmişti.

İran İslam Cumhuriyeti'nde baskılara karşın üniversitede okuyan kadınların oranı erkeklerden fazla. İran üniversiteleri, son dönemde başörtüsü yasağına karşı başlayan ve tüm ülkeye yayılan protestoların merkezi haline gelmişti.

PROTESTOLAR 100 GÜNÜ GERİDE BIRAKTI

22 yaşındaki Mahsa Amini'nin eylülde “başörtüsü kuralına uymadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp hayatını kaybetmesi üzerine İran genelinde kitlesel sokak eylemlerinin fitilini ateşlemişti. Kadınların öncülük ettiği eylemler, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana İranlı dini liderlere karşı en büyük başkaldırılardan biri oldu.

100 gündür devam eden gösterilerde en az 500 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. İki gösterici idam edilirken 20'den fazla kişi hakkında da idam kararı verildi.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi