Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in Refah'a yönelik askeri saldırılarını durdurma emri verdi. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasında alınan karar, İsrail'in Gazze'deki insani durumu daha da kötüleştiren saldırılarını durdurmasını ve Refah sınır kapısını açık tutmasını içeriyor.

5 yıldır Türkiye'ye kısıtlama uygulayan Norveç'ten geri adım! 5 yıldır Türkiye'ye kısıtlama uygulayan Norveç'ten geri adım!

Divan Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam'ın açıkladığı karara göre, Gazze'deki insani durum son kararın alındığı tarihten bu yana önemli ölçüde kötüleşti ve İsrail'in saldırıları devam ederse felaket boyutunda daha da kötüleşebilir. Bu nedenle Divan, İsrail'e Refah kentine yönelik askeri saldırıları derhal durdurma emri verdi.

Ayrıca, Divan İsrail'den, Gazze'deki acil ihtiyaçların ve insani yardımların engelsiz bir şekilde sağlanabilmesi için Refah sınır kapısını açık tutmasını talep etti. İsrail'in ayrıca, BM tarafından soykırım iddialarını araştırmak üzere görevlendirilen uzmanların Gazze'ye erişimini sağlamak için etkili tedbirler almasını istendi. İsrail'in, alınan tüm tedbirlere ilişkin bir rapor sunması için bir ay süre verildi.

Divan yargıçlarının kararı 13'e karşı 2 oyla kabul edilirken, İsrailli geçici yargıç Aharon Barak ve Divan Başkan Yardımcısı Ugandalı yargıç Sebutinde tüm tedbir maddelerine ret oyu kullandılar.

Kaynak: Birgün