Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından, 18 ila 60 yaş aralığındaki Ukraynalı kişilerin ayrılmaları yasaklanmıştı. Ancak yapılan araştırmalar, yaklaşık 20 bin Ukraynalı erkeğin askerlik hizmetinden kaçmak amacıyla ülkeden kaçtığını gösterdi. Araştırmaya göre, 2022'nin Şubat ayından 2023'ün Ağustos ayına kadar olan süreçte, Ukraynalı erkekler yurtdışındayken yasa dışı geçmeyi tercih etti.

İsrail'de silahlı saldırı: Ölü sayısı 7'ye çıktı İsrail'de silahlı saldırı: Ölü sayısı 7'ye çıktı

YÜRÜYEREK, YÜZEREK, SAHTE BELGE DÜZENLEYEREK... 

Kiev yönetimi ise, kaçma girişiminde bulunan 21 bin 113 erkeğin yakalandığını doğrularken, 14 bin 313 kişinin sınır boyunca yürüyerek ya da yüzmeye çalışarak, 6 bin 800 kişinin sahte resmi belgeleri düzenleyerek kaçma girişiminde bulunduğunu açıkladı.

EN SIK KULLANILAN ROTA MOLDOVA SINIRI

Ukrayna'nın bin 200 kilometrelik Moldova sınırında, kaçmaya çalışan yaygın olarak tercih edilen rotalardan biri haline gelmiş durumda. Son zamanlarda 11 bin dışı Ukraynalı erkek, yasal olarak Moldova'ya geçerek rapor ediliyor. Bu kişilerden bazılarının hacmi boyunca dolaşırken, bazıları ise nehirleri yüzerek aşmayı önerdi. Ancak, sınırdan başka kişilerin, her zaman ülkelerine ulaşamadıkları belirtiliyor ve bazılarının Romanya'da geçirdiği hayatlarının kaybolduğu ortaya çıktı.

Öte yandan, Ukraynalıların büyük bir kısmı, Ukrayna'dan saklanmak için sahte belgelere saklanan bilgilere raporda yer veriliyor. Sahte belge düzenleyerek bir mobil uygulama aracılığıyla iletişim kuran kişiler, kaçak olarak bu sahte belgeleri temin ediyorlar.(haber global)

Editör: Haber Merkezi