TEKNOLOJİ

Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak

Türk mühendisleri tarafından tamamen yerli imkanlarla üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, bu gece saat 00.20'de yörüngesine gönderilecek. Uydu, ülkenin iletişim altyapısının güçlendirilmesine önemli bir katkı sağlayacak.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, bu gece saat 00.20'de yörüngesine doğru yolculuğuna başlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Türksat 6A, SpaceX firmasının Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacak. Fırlatma törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video mesajıyla törene katılım sağlayacak. Bakan Uraloğlu ise Kennedy Uzay Merkezi'nden canlı bağlantı ile Türkiye'ye önemli anları aktaracak.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın Türkiye'nin en önemli Ar-Ge projelerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Türk mühendislerinin yoğun çalışmaları sonucu yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla üretildi. Fırlatma öncesi hazırlıklarımız sorunsuz bir şekilde ilerliyor. Bu gece Türksat 6A'nın fırlatılmasıyla, Türkiye kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olarak uzaya imza atacak," dedi.

Uraloğlu ayrıca, "Uydu, fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemiyle yol alacak ve 35 bin 786 kilometre uzaklıktaki 42 derece doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine yerleştirilecek. Burada yapılacak testlerin ardından hizmete başlayacak olan uydumuz, TV yayıncılığı, haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye'nin iletişim ihtiyaçlarını karşılayacak. Aynı zamanda Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerde de hizmet verecek, yaklaşık 5 milyar insanın iletişimini sağlayacak," şeklinde konuştu.