CUMHURİYET MÜZESİ - ANKARA

Cumhuriyet Müzesi veya II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, 1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası'nın toplantı yeri olarak tasarlandı. Ancak o dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin inşaatı yeterli olmadığından Meclis binası olarak yeniden düzenlenerek 18 Ekim 1924'te hizmete açıldı. Bina; Türk siyasi tarihinde önemli bir yer tutan II. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1924-1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılaplarının hayata geçirilmesi, önemli kanunların yayımlanması, uluslararası anlaşmaların imzalanması ve çok partili hayata geçiş gibi Türkiye siyasi tarihinde önemli olaylara sahne oldu.


 

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ - ANKARA

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Ulus'ta Atpazarı mahallesinde, Ankara Kalesi'nin dış surunun güneydoğu kıyısında, yeni işlevlerle düzenlenmiş iki Osmanlı yapısından oluşuyor. Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni, diğeri ise Kurşunlu Han... 1881 yangınından sonra terk edilen her iki bina da, yıllar süren yenileme çalışmalarının ardından Atatürk'ün isteği üzerine Anadolu'da toplanan eserlerin sergilendiği müzelere dönüştürüldü.


 

GALATA KULESİ

Dünyanın en eski kulelerinden biri olarak kabul edilen ve İstanbul'un simgelerinden biri olan Galata Kulesi, 2013 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. İstanbul siluetini oluşturan en önemli yapılardan biri olan Galata Kulesi, uzun süre yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış ve Galata Yangın Kulesi olarak anılmıştır. Restorasyon çalışmaları devam eden kuledeki çalışmaların Nisan 2024'te tamamlanması planlanıyor.


 

TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ - İSTANBUL

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, tamamı Türk ve İslam eserlerini kapsayan ilk Türk müzesidir... Süleymaniye Külliyesi'nin İmaret bölümünde 1914 yılında Evkaf-ı İslamiye Müzesi adıyla kurulan müze, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan son müze. Cumhuriyetin ilanından sonra müzenin adı Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak değiştirilmiş ve 1983 yılında bugün bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı'na taşınmıştır. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 40.000'e yakın nadide eşya ve eseriyle dikkat çekiyor.


 

GALATA MÜZESİ Mevlevihanesi - İSTANBUL

Beyoğlu dağılımında Yüksekkaldırım'a çıkan tepenin üzerinde yer alan Galata Mevlevihanesi, İstanbul'un en eski Mevlevihanesidir. Yapı I. 1491 yılında Sultan Beyazid'in valisi İskender Paşa'nın çiftliği üzerine yaptırılmıştır. 1975 yılında müze olarak açılan Galata Mevlevihanesi, diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, döneminin kültür ve sanatını yansıtan kurumlardan biridir.


 

İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ – İSTANBUL

İslam bilimleri tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından Mayıs 2008'de açılışı yapılan müze, Gülhane Parkı'ndaki görkemli surların yakınındaki Has Ahırlar binasında yer alıyor. 3.500 metrekarelik sergi alanına sahip olan müzede toplam 570 adet çalgı, maket ve maket yer alıyor.

PERA MÜZESİ - İSTANBUL

Pera Müzesi, 2005 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından açıldı. İstanbul Tepebaşı semtinde Achille Manoussos tarafından yaptırılan tarihi bina, mimar M. Sinan Genim burayı tamamen yenileyerek müze haline getirerek hizmete açtı.


 

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ

1881 yılında Sadrazam Edhem Paşa'nın oğlu Osman Hamdi Bey'in müze müdürlüğüne atanmasıyla Türk müzeciliği önemli bir ilerleme kaydetti. Nemrud Dağı, Myrina, Kyme ve Ailoia nekropolleri ile Lagina Hekate tapınağında yapılan kazılarda ortaya çıkan çok sayıda buluntu için yeni bir müze binasına ihtiyaç duyuldu. Bu nedenle müze 1891 yılında ziyarete açılmıştır. Müze binası, neoklasik mimarinin İstanbul'daki en güzel ve görkemli örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.
 


 

EFES MÜZESİ - İSTANBUL

Efes Müzesi, Efes ve yakın çevresinde bulunan Miken, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait önemli eserlerin yanı sıra kültürel faaliyetleri ve ziyaretçi kapasitesi açısından da Türkiye'nin en önemli müzelerinden biridir. çevresi.


 

TROYA MÜZESİ - ÇANAKKALE

Çanakkale'nin Tevfikiye köyü sınırları içerisinde 150 yılı aşkın süredir kazılan Truva Antik Kenti'nin girişinde ziyaretçilerini karşılayan müze, Avrupa'da çok sayıda ödüle layık görüldü. Troya Müzesi'nde, kazılarda bulunan objeler aracılığıyla Troas bölgesine damgasını vuran ve Homeros'un İlyada'sıyla tarihe geçen Troya'nın yaşamı, arkeolojik tarihi ve kültürleri anlatılıyor.

ANTALYA MÜZESİ

Dünyanın en önemli heykel müzelerinden biri olan Antalya Müzesi, insan yaşamının ilk izlerinden Cumhuriyet dönemine kadar uzanan eserleriyle 100 yıldır ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.


 

TUNCELİ MÜZESİ

Tunceli'de 2020 yılında hizmete giren Tunceli Müzesi 4 bloktan ve 5.800 metrekare kapalı alandan oluşuyor. Alexizm, etnografi ve arkeoloji departmanlarının yanı sıra yazılı ve görsel alanlar, müze, taş aletler, para torbaları, mühürler, halkalar, para birimleri, seramikler, bal mumları, koç şekilli cowis ve atlar.


 

Derinkuyu Yeraltı Şehri - Nevşehir

Capandocia bölgesindeki 8 katlı DeRinkuyu'nun yeraltı şehri, büyük bir topluluğa ev sahipliği yapacak ve ihtiyaçlarını karşılayacak yerlerden oluşuyor. Birbirine bağlı odalardan oluşan bu şehirlerde bazı odalar, yalnızca tek kişinin geçebileceği kadar dar tünellerle birbirine bağlanıyor. Tünellerin giriş ve çıkışlarında tüneli kapatmaya yarayan büyük taş silindirler bulunmaktadır.




KAYMAKLI YERALTI ŞEHRİ – NEVŞEHİR

Nevşehir'e 20 kilometre uzaklıktaki Kaymaklı şehrinde bulunan yeraltı şehri 8 katlıdır. Bir topluluğun geçici olarak yaşaması için gerekli barınma koşullarına uygun alanda, birbirine dar koridorlarla bağlanan oda ve salonlar, kilerler, su depoları, mutfak ve yiyecek deposu odaları, havalandırma bacaları, kuyu suyu, kiliseler ve kapılar bulunmaktadır. Dışarıdan gelebilecek tehlikeleri önlemek için içeriden kapatılır.Büyük kapatma taşları vardır.


 

KARANLIK KİLİSE - NEVŞEHİR

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya'nın tarihi Karanlık Kilisesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde yer alıyor. Kilise, küçük bir pencereden çok az ışık aldığından zamanla renklerini korumayı başaran tarihi freskleriyle dikkat çekiyor.


 

TİGRAN HONENTLER KİLİSESİ - KARS

Kilise 1215 yılında Anili tüccarı Tigran Honents tarafından yaptırılmıştır. Bu kilise özellikle içindeki fresklerle dikkat çekiyor. Kilisenin iç duvarlarında ve kubbesinde Hz.İsa'nın doğumundan ölümüne kadar geçen olayları simgeleyen freskler bulunmaktadır.


 

ANİ ÖREN YERİ - KARS

Ani harabeleri, Arpaçay Nehri'nin geçtiği derin ve dar boğazın ortasında yer almaktadır. Yaklaşık 100 hektarlık bir alan üzerinde yer alan Ani Harabeleri, "Dünya Şehri", "Medeniyetlerin Beşiği", "Bin Bir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" olarak da anılmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani'de cami, kilise, katedral gibi dini yapıların yanı sıra kültür hazinesi niteliğindeki birçok tarihi yapı da bulunuyor.


 

GÖBEKLİTEPE - ŞANLIURFA

Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe, 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversiteleri işbirliğiyle yapılan yüzey araştırmasında keşfedildi. Bölgenin gerçek değeri 1994 yılından sonra başlayan kazılarla ortaya çıkmaya başladı. Bu çalışmalardan sonra Göbeklitepe'nin geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan bir kült merkezi olduğu anlaşıldı.


 

AHLAT SELÇUKLU MEYDANI MEZARLIĞI - BİTLİS

Ahlat Selçuklu Meydanı Mezarlığı dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığıdır. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan mezarlık, dönemin ünlü sanatçılarının eserlerini barındırıyor. Tarihin önemli kaynakları arasında yer alan mezar taşları ait oldukları toplumların inançlarını, sanat anlayışlarını, sosyal ve kültürel yapılarını yansıtmaktadır.


 

NEMRUT HARABELERİ – ADIYAMAN

Adıyaman ilinin Kahta İlçesi sınırları içerisinde yer alan ve Kommagene Krallığı'nın kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, yüksekliği 10 metreyi bulan büyüleyici heykelleri ve metrelerce uzunluktaki yazıtlarıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. 1987. Nemrut, Anadolu'da Helenistik dönemin en görkemli kutsal kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır.

SAGALASSO ANTİK KENTİ – BURDUR

Burdur'un Ağlasun ilçesinde aşkların ve imparatorların şehri olarak anılan 1750 metre yükseklikteki antik kent, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. Tarihi M.Ö. 3000 yılına dayanan Sagalassos. C., 5.000 yıllık sokaklarında ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

101. Yılında 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun 101. Yılında 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun

Kaynak: habertürk