Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş dönemine ışık tutan tarihi bir yapı olan Çimpe Kalesi'nin yerinin belirlenmesi uzun yıllardır tarihçilerin gündeminde yer alıyor. Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nden doktora öğrencisi Metin Tetik'in titiz araştırması sonucunda bu tarihi kalenin yerinin Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi Yeniköy'de olduğu ortaya çıktı.
1475 TARİHLİ DEFTER KEŞFİ GÜÇLENDİRİYOR
Metin Tetik, yaptığı arazi çalışması sırasında Yeniköy yakınlarındaki Cintepe-Cinbasar tepesinde antik kalıntılara ulaştı. Osmanlı arşiv belgelerindeki işaretler ve bölgeye ait yerel isimler bu kalıntıların Çimpe Kalesi'ne ait olduğuna dair önemli deliller sağlamıştır. 1475 Gelibolu Defteri'nde geçen "Karye-i Umur-Beğlü Cinbi/Çimpe'ye dahi diyorlar" ifadesi Tetik'in araştırmalarını destekleyen tarihi bir kaynak oldu.
KEŞFİN ÖNEMİ VE GELECEĞİ
Metin Tetik, bölgenin tarihi önemine dikkat çekerek, bölgenin birinci sınıf sit alanı ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Tetik, Çimpe Kalesi'nin Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişinde kilit rol oynadığını iddia ederek, bölgenin korunması ve detaylı bir şekilde araştırılması çağrısında bulundu. Ayrıca hazine avcılarının bölgeyi yok ettiğini ve acil eylemin yapılması gerektiğini söyledi.
Çimpe Kalesi'nin keşfi Osmanlı tarihinin önemli bir dönemine ışık tutarken, bölgedeki tarih turizmine de yeni bir soluk getirebilir.