DÜNYA

Tacikistan başörtüsünü yasakladı

Tacikistan, kamu kurumları ve okullarda başörtüsü takılmasını yasaklamıştı. Yeni bir düzenlemeyle bu yasak, tüm kamu alanlarını kapsayacak şekilde genişletildi. Yeni yasa uyarınca, "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak tanımlanan başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamıyla ilgili yasaklar genişletildi. Bu yasakları ihlal edenler 7,920 Tacikistan Somoni (yaklaşık 25,000 TL) para cezası ödemek zorunda kalacaklar.

Tacikistan Parlamentosu, başörtüsü takılmasını yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Bu düzenleme, Tacikistan'ın Temsilciler Meclisi'nde onay aldıktan sonra, son olarak Milli Meclis'ten de onaylandı. Ülkenin uzun süredir cumhurbaşkanlığını yapan İmamali Rahman'ın da yeni yasayı onaylaması bekleniyor. Yasa, Tacikistan'da "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak tanımlanan başörtüsünün giyilmesini, ithal edilmesini, satılmasını ve reklamını yasaklıyor.

Yasayı ihlal eden vatandaşlar, 7,920 Tacikistan Somoni (yaklaşık 25 bin TL) ceza ödemek zorunda kalacaklar. Hükümet yetkilileri için bu ceza miktarı 54 bin Somoni'ye, dini otoriteler için ise 57,600 Somoni'ye kadar çıkabilecek.

Tacikistan'da başörtüsü uzun süredir gayri resmi bir şekilde yasaklanmış durumdaydı. Kamu kurumlarında başörtüsü takılması 2007 yılında yasaklanmış, ayrıca kız öğrencilere başörtüsü ve mini etek giymeleri de yasaklanmıştı.

Ülkede ayrıca erkeklerin sakal bırakması da fiilen yasak. Son on yılda binlerce kişi polis tarafından zorla tıraş ettirilmiştir.