Sudan'da yaklaşık 10 gündür devam eden çatışmaların ardından ABD ve Birleşik Krallık orduları, ülkedeki büyükelçilik çalışanlarını tahliye etmeyi başarsa da, bu ülkelerin vatandaşlarıyla ilgili kurtarma operasyonu yürütülmemesi tepki çekti.

Sahra Çölü'nde 50 yıl aradan sonra sel felaketi! Sahra Çölü'nde 50 yıl aradan sonra sel felaketi!

Çatışmaların devam ettiği ülkede sıkışan Amerikan vatandaşlarına, kendilerine sığınacak bir yer bulmaları ve gelecek yardımı beklemeleri söylendi.

DAHA FAZLA OKU

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi Başkanı Mark Warner konuyla ilgili, "Onları çıkarmak için güvenli bir yol bulmalıyız. Bu arada, tahliye konvoyları oluşturulana kadar sığınacak bir yer bulmalılar" diye konuştu.

Warner, ABD vatandaşlarını Sudan'dan tahliye etmek için Çin dahil birçok ülkeyle işbirliği yaptıklarını söyledi.

Ülkedeki Amerikan vatandaşlarının önemli bir bölümünün ülkede görev yapan yardım ekipleri ve Sudanlı çifte vatandaşlar olduğu belirtildi.

100'den fazla özel kuvvet askerinden oluşan tahliye grubu, Hartum'daki büyükelçiliğe iniş yaparak sayıları 70'i geçen büyükelçilik personelini Cibuti'ye tahliye etmişti.

Birleşik Krallık hükümetine de tepki var

Benzer şekilde Birleşik Krallık hükümeti de ülkedeki büyükelçilik çalışanlarını tahliye ederken, Sudan'da kalan Britanyalılar kendilerini terk edilmiş hissettiklerini söyledi.

Hartum'da bulunan Britanyalı Iman Abugarga, resmi makamların önerdiği gibi kayıt yaptırdığını ancak kendini terk edilmiş hissettiğini belirterek, büyükelçilikle kurduğu iletişimi "utanç verici şekilde yanlış yönetilmiş" olarak tanımladı.

Telegraph'a konuşan bir savunma bakanlığı yetkilisi tahliye operasyonuyla ilgili, "Kabil'den hiçbir ders alınmamış. Bu utanç verici. Liderlik önemlidir" ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, pazar günü yaptığı açıklamada özel kuvvetler askerlerinin hızlı ve karmaşık bir operasyonla büyükelçilik personeli ve ailelerini Hartum'dan tahliye ettiğini söylemişti.


Independent Türkçe, NY PostTelegraph

Editör: Haber Merkezi