Sınırsız Schengen Vizesi Tarih Oluyor! 27 Ülkede Sınır Kontrolleri Başladı

Sıla bebek olayında tutuklu 2 çocuk olay yerinde Sıla bebek olayında tutuklu 2 çocuk olay yerinde

Mülteci sorununun çözümüne yönelik alınan bir kararla, 27 üyeli Schengen Bölgesi'nde sınır kontrolleri "geçici olarak" hayata geçti. Göçmen akınına karşı önlemlerini artıran Schengen ülkeleri, gümrük kontrollerine tekrar başlama kararı aldı. Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023'te Schengen'e katılmasının ardından, Balkan rotası üzerinden artan kaçak girişler nedeniyle Almanya, Avusturya, İtalya gibi ülkeler sınırlarını daha sıkı denetleme kararı aldı.

Dünya genelinde gündemde olan mülteci sorununa karşı alınan bu tedbirle, Schengen Bölgesi'nde serbest dolaşım olanakları geçici süreyle kısıtlandı. Gümrük kontrolleri, Schengen'in en büyük ve sorunlu sınırlarından biri olan Hırvatistan tarafından uygulanacak. Schengen kuralları, iç güvenlik veya kamu politikasına ciddi tehdit oluşturan durumlarda "son çare olarak" gümrük denetimine izin veriyor ve bu geçici önlemler yasal olarak 6 aya kadar ilan edilebiliyor.

Özellikle Balkan rotası üzerinden yapılan kaçak göçmen girişlerini engellemek amacıyla alınan bu karar, Schengen Bölgesi ülkelerinin güvenlik endişelerine karşı aldığı bir önlem olarak değerlendiriliyor. Bu geçici sınırlama tedbirinin nasıl bir etki yaratacağı ve mülteci sorununa uzun vadeli çözümler sunup sunamayacağı ise ilerleyen süreçte daha netlik kazanacak.(halk)

Editör: Haber Merkezi