Mısırlı arkeologlar Eski Mısır'a ait mezar ve mumyaları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Kahire'nin güneyindeki Sakkara mezarlığında yapılan son keşifte biri firavunun "sır katibine" ait olmak üzere dört mezar ve altın varakla kaplı bir mumya bulundu.
Daha önce Mısır'ın Eski Eserler Bakanı olarak da görev yapan arkeolog Zahi Hawass tarafından basına tanıtılan keşifler, milattan önce 25 ve 22'nci yüzyıllar arasındaki beşinci ve altıncı hanedanlardan kalma yapıtları içeriyor.
Bulunan en büyük mezar "günlük yaşam sahneleri ile süslü" ve rahip, müfettiş ve soyluların gözetmeni olan Khnumdjedef adında birine ait. Bu mezar yaklaşık 4 bin 300 yıl önce hüküm sürmüş olan beşinci hanedanın son firavunu Unas'a ait piramidin yer aldığı alanda bulundu
İkinci mezar ise firavunun atadığı "sır kâtibi" olarak görev yapan Meri'ye ait. Sır katipliği, büyük hükümdarın yardımcısı olarak biliniyor ve aynı zamanda üst düzey bir saray görevlisi olarak özel dini ayinleri gerçekleştirme gücü ve yetkisine sahip bir rahip.
Üçüncü mezar ise bir rahibe ait ve Firavun I. Pepi'nin piramidinin yer aldığı alanda bulundu. Dördüncü piramit ise Fetek isminde bir yargıç ve yazara ait.
Loading...
Mısır Eski Eserler bakanı Mustafa Veziri Fetek'in mezarında bu çevrede bulunan en büyük heykellerin yer aldığı bir koleksiyonun da bulunduğunu bildirdi.
Artın varak kaplı mumya
Öte yandan, 15 metrelik bir kuyuda, Hawass'ın deyişiyle "tıpkı eski Mısırlıların 4.300 yıl önce bıraktıkları gibi" saklı kalmış büyük bir kireçtaşı lahit bulundu.
Hekashepes adlı bir erkeğe ait olan mumya altın varakla kaplı ve harçla kapatılmış kireçtaşından bir lahit içinde yer alıyor.
Hawass tamamen altın katmanlarla kaplı mumya için "Bu mumya bugüne kadar Mısır'da bulunan ve kraliyet mensubu olmayan birine ait en eski ve en eksiksiz mumya olabilir." tanımlaması yaptı.
Yeni keşifler
Mısır, özellikle UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) Dünya Miras Listesi'nde yer eski Mısır'ın başkenti Memphis'in bulunduğu alanda son yıllarda arka arkaya pek çok önemli arkeolojik keşfe imza atıyor.
- Mısır'da yeni keşif: Sakkara'da firavunlar dönemine ait 5 mezar bulundu
- Mısır'da antik döneme ait 250 mumya ile 150 heykel ortaya çıkarıldı
Öte yandan bilgisayarlı tomografi yöntemi gibi farklı teknolojiler kullanarak keşfedilen eserleri daha yakından anlamaya çalışıyor.
Bu keşifler, yıllarca süren siyasi istikrarsızlık ve Covid salgınından sonra ülkenin hayati önem taşıyan turizm endüstrisini canlandırma çabalarının önemli bir unsuru oldu.
Ancak kazı telaşının akademik çalışmalardan çok basının ilgisini çekecek bulgulara öncelik verdiği eleştirileri de sıklıkla dile getiriliyor.