Coronavirüs saç dökülmesine neden olur mu? Bu soru, Hollywood yıldızı Alyssa Milano'nun koronavirüs tedavisi sonrasında saçlarının döküldüğünü açıklamasıyla gündeme geldi.

Bilimsel çalışmalar, koronavirüs sonrası son dönemde neredeyse her dört hastadan birinde saç dökülmesinin yanı sıra nefes darlığı, öksürük, halsizlik, koku kaybı gibi semptomların da görüldüğünü ortaya koyuyor.

Ataşehir Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü uzmanları, koronavirüs sonrası saç dökülmesi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Saçlarım dökülüyor koronavirüs mü oldum?

Saç bir döngü içerisinde doğar, büyür ve dinlenmeyi bekledikten sonra vücuttan atılır. Saçtaki bu canlılık döngüsü yaşam boyunca devam eder.

Günde 70 ile 100 arası saç kaybından sonra saçlar yeniden yenilenir. Günlük saç dökülmesi 100'ün üzerindeyse ve bu sorun kontrol altına alınıp kalıcı hale gelirse 6. aydan sonra saçlarda incelme ve hacim kaybıyla kronikleşebilir.

Kovid-19 enfeksiyonu geçirenlerde saç dökülmesi görülebiliyor ancak saç dökülmesi koronavirüsün belirtileri arasında sayılmıyor.

Bu nedenle saç dökülmesi hastalarının koronavirüse yakalanma konusunda endişelenmelerine gerek olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor.

Yani önemli ölçüde saç dökülmesi yaşayan ancak ateş, öksürük, nefes darlığı gibi belirtileri olmayan kişilere koronavirüs testi yapılmasına gerek yok.


Stres ve ilaçlar etkileyebiliyor

Vücudun maruz kaldığı her türlü stres, enfeksiyonlar, travmalar, ateşli hastalıklar, yoğun kilo kaybı içeren diyetler, bazı ilaçlar, doğum sonrası hormonal değişiklikler, tiroid hastalıkları ve demir, çinko, biotin gibi besin eksikliklerinden kaynaklanan faktörler saç dökülmesine neden olabilir. 

Bu etkenlerden dolayı dinlenme dönemindeki saçlar 2-4 ay sonra dökülerek vücuttan atılabilir. Yoğun stres, yüksek ateş ve Kovid-19 enfeksiyonu sırasında kullanılan ilaçların olası yan etkileri nedeniyle enfeksiyondan 2 ila 4 ay sonra saç dökülmesi yaşanabilir.

Genel saç dökülmesi, koronavirüsün neden olduğu tek saç sorunu değil.

  • Alopesi Areata (saç dökülmesi)
  • Saçta gri renk değişikliği
  • Erkek tipi saç dökülmesinde (androjenetik alopesi) artışlar da rapor edilmiştir.

Geçtiğimiz günlerde Japonya'da koronavirüsün saç üzerindeki etkilerine ilişkin yapılan bilimsel bir araştırma, hastalığı takip eden dönemde nefes darlığı, öksürük, halsizlik ve koku alamama gibi semptomların yanı sıra hastaların %24,1'inde saç dökülmesinin başladığını ortaya koydu. 56. günde ortalama sürenin 76 gün olduğu ortaya çıkıyor.

Eyvah saçsız mı kalacağım?

Coronavirüs tedavisi sonrası saç dökülmesi genellikle geçicidir. Coronavirüs ve enfeksiyonlar sonrası gelişen akut saç dökülmesinin genel olarak geçici olması ve normale dönmesi beklenir.

Dinlenme dönemine giren saçlar genellikle kişinin genel durumu iyiyse, beslenmesi yeterliyse ve stresle baş edebiliyorsa yerini normal şekilde uzayan yeni saçlara bırakır.

Akut saç dökülmesinde kellik beklenmez. Bu dönemde saçların büyümesi yaklaşık 4 ay sürdüğünden, büyüme kademeli olacak ve bir süreliğine hasta saçlarının inceldiğini, dolgunluk ve hacim kaybettiğini hissedecektir. Genellikle ortalama 4 ay sonra süreç normale döner.

Alzheimerdan korunmanın 3 önemli yolu... Alzheimerdan korunmanın 3 önemli yolu...

Koronavirüs sonrası saçların yenilenmesi için bunları tüketin

Kovid-19 enfeksiyonu herkes için önemli bir stres kaynağıdır. Ne yazık ki özellikle ciddi bir hastalık geçiren kişilerde psikolojik stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik sorunlar bir süre daha devam edebilmektedir. Bu stresin devam etmesi özellikle saç dökülmesi olan kişilerde iyileşmenin yavaş olmasına neden olur. Bu nedenle yoğun psikolojik stres yaşayan ve stresle baş etmekte zorlanan kişilerin psikolojik destek alması önerilmektedir.

Saç gelişiminde beslenme çok önemlidir. Saç kökleri protein ve demir açısından zengin bir ortamda daha hızlı büyüyebilir. Ayrıca biotin, çinko ve D vitamini de saçları besleyen diğer vitaminlerdir. Bu nedenle özellikle protein açısından zengindir;

  • yumurta
  • Somon ve deniz ürünleri
  • avokado
  • Ispanak
  • Kırmızı ve beyaz etler
  • badem
  • yoğurt
  • Koyu yeşil yapraklı meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

Bu besinler genellikle sağlıklı beslenme uygulayan kişiler için yeterlidir. Ancak hızlı saç dökülmesi yaşayan kişilerde doktorun önerdiği demir, biotin, çinko, pantenik asit, omega-3 yağ asidi ve demir gibi vitamin ve minerallerden zengin özel takviyeler kullanılabilir.

Kaynak: MEMORİAL