DÜNYA

Kırgızistan'da darbe girişimi!

Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, ülkede bir grup tarafından gerçekleştirilen darbe girişimini açıkladı. Komite, darbe girişiminin istihbarat kurumları tarafından engellendiğini duyurdu ve bu grubun, iktidarı zorla ele geçirme planının bertaraf edildiğini belirtti. Darbe girişiminde bulunan grubun, dini ideolojiyi fanatik bir şekilde benimseyen kişilerden oluştuğuna dair vurgulamalarda bulundu.

Ülkenin jeopolitik önemiyle dikkat çeken Orta Asya ülkesi Kırgızistan'da, bir grup tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi bastırıldı. Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi'nin resmi açıklamasına göre, ülkenin istihbarat kurumları, şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme ve sosyo-politik istikrarsızlık yaratma planları yapan bu yıkıcı grubun eylemlerini önledi. Darbe girişiminde bulunan grubun, dini ideolojiyi fanatik bir şekilde benimseyen kişilerden oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, vatandaşların güvenliğinin sağlanması ve anayasal düzenin korunması amacıyla operasyonel tedbirlerin başarıyla yürütüldüğü vurgulandı. Şu ana kadar dört kişinin gözaltına alındığı ve soruşturmanın devam ettiği ifade edildi. Yetkililer, bu kişilerin olayla ilişkili diğer potansiyel suç ortaklarının tespiti için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Kırgızistan'ın, FETÖ ile bağlantılı eğitim kurumlarına ev sahipliği yaptığı ve bu okullardan mezun olanların çeşitli dernekler aracılığıyla örgütlendiği ifade edildi. Bu durum, ülke genelinde örgütlü bir yapılanmaya işaret ediyor ve Kırgızistan'daki devlet kurumlarında da bu kişilerin aktif roller üstlendiği belirtiliyor.