San Diego'daki (ABD) Kaliforniya Üniversitesi'nden uzmanlar, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, yağ hücrelerinin "enerji yakma yeteneğini kaybetmesinden" tek bir genin sorumlu olduğunu keşfetti.

Ekip, kemirgenler yüksek yağlı bir diyetle beslendiğinde hücrelerinin parçalandığını ve yağ yakma konusunda daha az etkili hale geldiğini buldu.

Araştırmacılar tüm sürecin tek bir gen tarafından kontrol edildiğini buldu. Bu gen, gen düzenleme yoluyla ortadan kaldırıldığında, kemirgenlerin aynı yüksek yağlı diyeti yediklerinde bile kilo almaları önlendi.

UC San Diego'dan Tıp Profesörü Dr. Alan Saltiel, "Aşırı yemekten kaynaklanan aşırı kalori, kilo almaya yol açabilir ve aynı zamanda enerji tüketimini azaltan, obeziteyi kötüleştiren bir metabolik süreci tetikleyebilir" dedi.

Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü? Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü?

Doktora göre bu gen, sağlıklı kilodan obeziteye geçişte anahtar unsurdur. İnsanlar yaktığından daha fazla kalori tükettiğinde, yağ hücrelerinin enerji yakma yeteneği azalmaya başlar. Obez kişilerin kilo vermekte zorluk yaşamalarının nedenlerinden biri de budur.

Saltiel, "Keşfettiğimiz temel biyoloji ile gerçek klinik sonuçlar arasındaki doğrudan karşılaştırma, bulguların insanlarla olan ilgisini vurguluyor ve yeni tedavilerle obezitenin önlenmesine yardımcı olabileceğimizi gösteriyor" dedi. 

Kaynak: karar