Hükümetin kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak için imara kapalı alanlardaki evleri yıkmak için harekete geçeceği bildirildi. Ayrıca, yeni konut alacaklara uzun vadeli düşük faizli kredi de gündemde. Dönüşüm sürecindeki kararlar üçte iki çoğunlukla alınacak.

İstanbul'da beklenen büyük deprem nedeniyle mega kentte kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Yeni binaların yapımı için de harekete geçiliyor.

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AK Parti grubu, yeni kentsel dönüşüm yasa teklifi üzerinde çalışmalarına başladı.

Teklif gelecek günlerde son şeklini alarak Meclis gündemine taşınacak. Yasanın çıkmasıyla İstanbul'da dönüşümün hızlanması hedefleniyor.

İmara aykırılık sorunu

İstanbul'un bazı ilçeleri yoğunluklu olmak üzere imar kaynaklı sorunlar bulunuyor. Okul, spor salonu, park gibi amaçlarla ayrılmış imara kapalı alanların önemli bölümüne geçmişte binalar yapıldığı tespit edildi.

İstanbul'un ilçelerindeki binaların yüzde 10'a yakın bölümünün bu şekilde imara kapalı alanlar üzerinde olduğu belirtiliyor. Bu alanlar imara kapalı olduğundan depreme dayanıksız yapılar yıkılıp yenisi yapılamıyor. Binalarda oturanlar da ruhsat alamayacağı için dönüşüme yanaşmıyor.

Uygun faizli kredi geliyor

Yasa kapsamında öncelikli olarak bu sorunun çözümü sağlanacak. İmara kapalı alanlarda evi olanlar için rezerv alanlarda belli ücret karşılığında konut verilecek. Vatandaşa rezerv alandaki ev için düşük faiz ve uygun taksit olanağı sağlanacak.

Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: Astsubay şehit oldu, 15 kişi yaralandı Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: Astsubay şehit oldu, 15 kişi yaralandı

İmara kapalı alanlarda yıkılan evlerin yerine yenisi yapılmayacak. Buralar ya amacına uygun kullanılacak ya da yeşil alanlar, parklara çevrilecek. Böylece şehrin de rahatlaması sağlanacak.

Şu andaki kentsel dönüşüm mevzuatında riskli binalarla ilgili yıkım aşamasında bir sorun yaşanmıyor. Sorun, yıkılan binanın yerine yenisinin yapımı aşamasında ortaya çıkıyor.

'Üçte iki modeli' 

Örneğin yeni yapılacak binanın ruhsatı için belediye başvurusunda tüm maliklerin rıza ve imzası gerekiyor. Uzlaşma sağlanamadığı için de işler uzadıkça uzuyor.

Dönüşümün her aşamasında kararlara üçte iki çoğunluk koşulu getirilmesi düşünülüyor. İlk etapta bunun salt çoğunluk ile yapılması düşünüldü ancak Anayasa'nın mülkiyet hakkına aykırı olabileceği sonucuna varıldı.

Kira yardımı artırılacak

Evini kentsel dönüşüme verenlere yapılan kira yardımlarının da arttırılması planlanıyor. Birçok kişinin kiralar nedeniyle kentsel dönüşüme sıcak bakmadığı, kira yardımının artması ile birlikte binasını yenileyeceklerin de artacağı düşünülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kentsel dönüşümle ilgili bir başkanlık kurulacak. Altında ise arsa üretiminden gelir getirici işlemlere kadar birçok genel müdürlük oluşturulacak(Dünya)

Editör: Haber Merkezi