Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kıyımına karşı direniş sürerken Cengiz Holding’in, dava süreci devam etmesine rağmen Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında Kazdağları’nda ağaç kesimine başladığı öğrenildi. Kazdağları Kardeşliği tarafından yapılan açıklamada, bakır madeni projesine karşı açılan dava sürmesine rağmen Cengiz Holding’in yol ve şantiye sahası için ağaç katliamına başladığı bildirildi.

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre; Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi‘ne karşı ekoloji savunucuları tarafından açılan ilk dava doğanın lehine sonuçlanırken ikinci dava devam ediyor. Kazdağları Kardeşliği, dava sürecinde projeye ilişkin herhangi bir faaliyet yapılmaması gerekmesine rağmen Cengiz Holding’in ormanda yol ve şantiye sahası için ağaç kesimine başladığını bildirdi. Ekoloji aktivistleri, sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Akbelen‘de katliam sürerken Cengiz Holding Kazdağları’nı tahrip etmeye başladı.

Maden projesine karşı açtığımız ilk davayı kazanmamıza ve 2’inci dava devam etmesine rağmen şirket ormanda yol ve şantiye sahası için ağaç katlediyor! Kazdağları’ndan #DefolCengiz.” Öte yandan Cengiz Holding, 21 Şubat’ta Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için ÇED raporuna rağmen aykırı bir şekilde sondaj faaliyetleri gerçekleştirmişti. Alınan bilirkişi raporu, çevre örgütlerinin lehine çıkmıştı. Yöre halkı da proje için üç ayrı su kaynağı öngörülmesi sonrası projeye yoğun bir tepki göstermişti. Ayrıca ÇED’de sondaja da izin verilmemişti.

Çan Çevre Derneği’nden Ümran Aydın “Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” diyerek projenin bölgedeki su kaynaklarına ve vatandaşa maliyetinin boyutuna dikkat çekmişti. Bölge halkının açtığı dava sonucunda 6 Aralık’ta Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi kararı iptal etmiş, şirket ise proje için yeniden başvurmuştu. Bakanlık iptal edilen proje için 14 Mart tarihinde yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti.

DOĞA AKTİVİSTİ İÇİN 'AKBELEN'E GİREMEZ' KARARI

Doğa aktivisti, çevre mühendisi Deniz Gümüşel; Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda açılmak istenen kömür ocağına karşı İkizköylülerin doğa nöbetinin dördüncü gününde gözaltına alınmıştı. Milas Sulh Ceza Hakimliği, Gümüşel hakkında; yurt dışına çıkış yasağı, haftada bir gün imza ve “Milas ilçe sınırlarına girmemek” şeklinde uygulanacak adli kontrol kararı vererek serbest bırakmıştı. Gümüşel, avukatı aracılığı ile Milas Sulh Ceza Hakimliği’nin adli kontrol kararına itiraz etti. Kendisine verilen cezanın pek benzerinin görülmediğini belirten Gümüşel, “Başka insanların mücadeleye katılmasını engellemeye çalışıyorlar. Ama Akbelen artık o sınırı aştı, korku duvarlarını aştı. Biz hala orman vasfını kaybetmemiş bu alanın madene tahsis edilmemesi için hem hukuki hem idari, hem de fiili olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: Astsubay şehit oldu, 15 kişi yaralandı Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: Astsubay şehit oldu, 15 kişi yaralandı

‘SARIKAMIŞ ORMANINDA KAÇ AĞAÇ KESİLDİ?’

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Sarıkamış ormanlarındaki ağaç kesimini Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “Sarıkamışta kontrolsüz bir şekilde kaç ağaç kesilmiştir? Kontrolsüz orman kesiminin gerekçesi nedir” diye soran Alp, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: “Küresel ısınma, çevre kirliliği gibi nedenlerle ekolojik sistem tehdit altındadır. Durum böyle iken Muğla ili Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen bölgesinde ağaç kıyımı gerçekleştirilmekte, Diyarbakır ili Lice ilçesinde, Şırnak ili Silopi ilçesinde yaşanan yangınlarda geniş orman alanları yok olmaktadır. Ayrıca Kars ili Sarıkamış ilçesinde kontrolsüz orman kesimi yapılmaktadır.” (karar)

Editör: Haber Merkezi