DÜNYA

İsrail ordusu: Hizbulah lideri Nasrallah öldürüldü

İsrail, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını hedef alarak bir saldırı gerçekleştirdi. Operasyonun doğrudan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığı iddia edilirken, Nasrallah'ın durumu belirsizliğini koruyor. İsrail ordusu ise "Hasan Nasrallah öldürüldü, artık dünyaya terör estiremeyecek" şeklinde bir açıklama yaparken, Hizbullah yetkilileri ise "Dünden beri Nasrallah'la iletişim kurulamıyor" ifadelerini kullandı.

İsrail, Beyrut’ta Hizbullah’ın etkili olduğu Dahiye bölgesinde geniş çaplı hava saldırıları gerçekleştirdi. Burj el-Beracine, Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leylaki gibi yerleşim yerlerine yönelik operasyonlarda 60’tan fazla saldırı düzenlendi. Saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın bulunduğu karargahın hedef alındığı ve Nasrallah’ın hayatını kaybetmiş olabileceği ifade ediliyor.

"DİĞER ÜST DÜZEY İSİMLER DE ÖLDÜRÜLDÜ"
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler’deki konuşmasının ardından başlayan operasyonlarda, Beyrut’taki Dahiye semtinde büyük yıkım meydana geldi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, sadece Nasrallah’ın değil, Hizbullah’ın güney cephesi komutanı Ali Karçi’nin ve diğer komutanların da öldürüldüğü belirtildi.

"DÜNDEN BERİ TEMAS YOK"
Hizbullah kaynakları, saldırıdan bu yana Nasrallah’la iletişim kuramadıklarını açıkladı. Örgütten henüz resmi bir açıklama yapılmazken, bu gelişme Nasrallah’ın durumu hakkında belirsizliğin sürmesine neden oluyor. İsrail’in bu hamlesi, Lübnan’daki gerginliğin daha da artmasına yol açabilir.

HASAN NASRALLAH KİMDİR?
1960 yılında Beyrut’ta doğan Hasan Nasrallah, Lübnan’daki iç savaşın etkisiyle genç yaşta Şii Emel Hareketi’ne katıldı ve dini eğitimini Irak ve İran’da tamamladı. 1982’de Hizbullah’a katılan Nasrallah, 1992’de İsrail’in Abbas Musevi’yi öldürmesinin ardından örgütün genel sekreteri oldu. 2006’daki Lübnan Savaşı sırasında büyük bir prestij kazanan Nasrallah, aynı zamanda İsrail’le yapılan esir takaslarıyla da dikkat çekti.

TARTIŞMALI POZİSYONU
Nasrallah, 2011’de Suriye’deki iç savaş sırasında Beşşar Esed rejimini desteklemesiyle Arap dünyasındaki popülaritesini büyük oranda kaybetti. Hizbullah’ın Suriye’deki çatışmalara müdahil olması, Nasrallah’ın eleştirilmesine neden oldu. 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı saldırılar düzenlemesiyle, Nasrallah’ın adı yeniden gündeme geldi ve Lübnan sınırından İsrail’e karşı yeni bir cephe açıldı.

Bu gelişme, bölgede tansiyonu artırırken Nasrallah’ın durumu, Lübnan ve çevresindeki dengeleri yakından etkileyecek bir konu olmaya devam ediyor.