DÜNYA

İsrail 'in Lübnan'da ateşkes için taleplerini ABD'ye ilettiği iddia edildi

ABD basınına göre, İsrail, Beyaz Saray’a sunduğu bir raporda Lübnan'da olası bir ateşkesin şartlarını belirtti. Raporda İsrail, güney Lübnan'da Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını ve Lübnan hava sahasına sınırsız erişim sağlamayı talep ediyor. İsrail'in bu taleplerini yerine getirmeden ateşkesi değerlendirmeyeceği belirtiliyor.

ABD merkezli haber sitesi Axios’un haberine göre, İsrail, Beyaz Saray’a sunduğu bir raporda Lübnan'da ateşkes sağlanması için belirli taleplerini iletti. İsrail, özellikle güney Lübnan’da Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını aktif bir şekilde uygulayabilmek ve Lübnan hava sahasına sınırsız erişim talep etti. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının etkin bir şekilde uygulanmasını, yani Güney Lübnan'da sadece Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin silahlı güç olarak varlık göstermesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve Litani Nehri ile Mavi Hat arasında kalan bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Ancak bu bölge uzun süredir Hizbullah’ın askeri etkisi altında bulunuyor. İsrail'in talebi, Hizbullah’ın bu alandaki kontrolüne son verilmesi ve bölgenin Lübnan ordusu ile Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) kontrolünde olması üzerine odaklanıyor.

ABD’li yetkililer bu taleplerin kabul edilme ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyorlar. Önerilen şartlar, Lübnan’ın egemenliğini büyük ölçüde zedeleyebileceği endişesiyle uluslararası toplum tarafından eleştiriliyor