DÜNYA

İnsani kriz kötüleşiyor: Gazze'de çocuklar açlıktan ölüyor

Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonunun ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları devam ederken, DSÖ sözcüsü Harris, Gazze'de çocukların açlıktan öldüğünü duyurdu. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Laerke, kısıtlamalar nedeniyle yardımın insanlara ulaşmadığını söyledi.

Hamas, son yıllarda İsrail'e yönelik en büyük saldırıyı gerçekleştirdi. İsrail ordusu "savaş alarmı" ilan etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. İnsani krizin derinleştiği Gazze'de Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım yetkilileri, Cuma günü yaptıkları açıklamada, yardımların Gazze halkına çok az ulaştığını ve çocukların açlıktan öldüğünü söyledi.

Yetkililer bir kez daha İsrail'i, hayati önem taşıyan yardımların savaştan zarar gören bölgeye güvenli bir şekilde ulaştırılmasına ilişkin uluslararası hukuka uymaya çağırdı.

DSÖ gıda güvensizliği araştırması, beş çocuktan dördünün "en az üç günde bir, tüm gün boyunca yemek yemediğini" ortaya çıkardı. Bu kararlılıktan sonra, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi, haftalık basın toplantısında konuşan Dr. Margaret Harris sözcüsü  '' Bunlar beş yaşın altındaki çocuklar bütün gün yiyecek alamayan çocuklar. Başka bir deyişle, sorular: "Malzemelere ulaşıyor musunuz?" "Hayır, çocuklar açlıktan ölüyor" dedi.

''YARDIMLAR, İNSANLARA ULAŞMIYOR''

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke, aynı toplantıda ölümcül yetersiz beslenme ve kıtlık riskinin de vurgulandığını söyledi. Laerke, "Kıtlığı önlemek ve gördüğümüz her türlü dehşeti engellemek için muhtaç oldukları miktarda gıda alamadıklarını söyleyebilirim. Şu anda ellerine geçen çok çok az" dedi.

Yardım erişiminin önündeki engellerle ilgili soruları yanıtlayan Laerke, İsrailli yetkililerin uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırma yükümlülüklerini hatırlattı. Laerke, ''Bu yükümlülük sınırda bitmiyor. Sınırın sadece birkaç metre ötesine yardım bırakıp sonra arabayla uzaklaştığınızda ve sonra da insani yardım görevlilerinin aktif çatışma bölgelerinden geçerek - ki bunu yapamazlar - yardımları almalarını beklediğinizde de bitmez. Dolayısıyla, sorunuza cevap vermek gerekirse, hayır, gelen yardımlar insanlara ulaşmıyor'' dedi.

İsrail'in Cuma günü Gazze'yi ölümcül bir şekilde bombaladığına ilişkin haberler üzerine bir OCHA sözcüsü, insani konvoylar için kara geçişlerinin "yardımları büyük ölçekte ve hızlı bir şekilde ulaştırmanın tek yolu olmaya devam ettiğini" vurguladı ve şunu ekledi:

''Bu kara geçişlerinden daha fazlasına ihtiyacımız var ve bu geçişlerin açık olması ve bırakılan yardımları almak için güvenli bir şekilde kullanılması gerekiyor.''

BM FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERE YARDIM VE BAYINDIRLIK AJANSI DA SAĞLIK KRİZİNE DİKKAT ÇEKTİ

Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da bu hafta sosyal medya hesaplarından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve burada uygulanan kısıtlamalara ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Gazze'deki aileler benzeri görülmemiş bir sağlık acil durumuyla karşı karşıyadır" deniyor. İnsanlar her gün yaralanmalar, travmalar, yetersiz hijyen, bulaşıcı hastalıkların yayılması, yeterli yiyecek ve su eksikliği, ilaç ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişim gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Ajans, bu durumun ancak ateşkesle sona erebileceğini söyledi.