İnsan vücudunun %60'ı sudan oluşur. İçerdiği mineraller biyokimyasal reaksiyonlarda ve sistemlerin uyumlu işleyişinde rol oynar.

Kan, mide salgısı, tükürük, idrar, eklem sıvısı ve beyin omurilik sıvısı gibi vücut sıvılarının çoğu sudan oluşur. İnsan vücuduna çok önemli faydalar sağlayan su olmadan insan ancak 3-4 gün yaşayabilir.

Suyun insan yaşamı için oksijenden sonra ikinci en önemli ihtiyaç olduğu kanıtlanmıştır. Çünkü kanın %83'ü, kemiklerin %22'si, beyin ve kasların %75'i sudan oluşur. Suyla ter, tükürük ve idrar gibi vücut sıvılarını üretebilir, atıkları ortadan kaldırabilir, suda çözünen besinleri emebilir, eklemleri ve gözleri yağlayabilir ve vücut ısısını düzenleyebilirsiniz. Bahçelievler Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Taşcı, 22 Mart Dünya Su Günü'nde suyun faydaları hakkında bilgi verdi.

Su hücreleri besler

Alzheimerdan korunmanın 3 önemli yolu... Alzheimerdan korunmanın 3 önemli yolu...


Suyun en önemli işlevlerinden biri vücuttaki toksinleri atmak ve hücrelerin beslenmesine yardımcı olmaktır. Kan basıncını ve vücut ısısını düzenler. Ağzı, üst solunum yollarını ve akciğerleri nemlendirmeye yardımcı olarak nefes almayı destekler. Su, besinlerin sindirilmesine yardımcı olur, kabızlığı önler, bağırsakların, böbreklerin çalışmasında etkili olur ve taş oluşumunu engeller. Yeterli su içtiğiniz sürece ödemin hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Yeterli su içmek cilt sağlığını korur


Günde 2-3 litre su içmek sadece vücuda iyi gelmekle kalmıyor, aynı zamanda cilt sağlığının korunmasında da etkin rol oynuyor. Saç dökülmesini ve kepeği azaltırken, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamak isteyenlerin yağ yakmasına yardımcı olabilir.

Eklem sıvısındaki su ile eklem yağlanması artar ve ağrı azalır. Beyin fonksiyonları su ile düzenlenir, unutkanlığa ve strese iyi gelir. Su, reflü, gastrit veya ağız kokusu olan kişilerin rahatsızlıklarının azaltılmasında önemli bir rol oynar.

İdrarınızın rengi ne kadar su içtiğinizi gösterir


İklime, fiziksel aktiviteye ve diğer hastalıklara bağlı olarak herkesin günde 2-3 litre su tüketmesi tavsiye ediliyor. Bazı hastalıklarda; Grip, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hamilelik veya emzirme gibi rahatsızlıklarınız varsa su tüketimini arttırmanız tavsiye edilir. Özellikle koyu renkli idrar, yeterince su içmediğinizin göstergesi olabilir.

Normal idrarın rengi sarının tüm tonlarıdır. Ürokrom idrara renk veren maddedir. Açık sarı veya suya benzer renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, koyu sarı daha az sıvı tüketildiğini veya böbreklere daha az sıvı ulaştığını gösterir. Koyu sarı idrar şikayeti olan kişilerin su tüketimini artırmaları tavsiye edilir.

Kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği gibi durumlarda doktorunuzun önerdiği kadar su içilmesi tavsiye edilir. Aşırı su içme isteği ve susuzluk hissi diyabet, hormonal bozukluklar veya böbrek hastalığına işaret edebilir. Bu tür şikayetlerde bir uzmana başvurmanız tavsiye edilir. Aşırı su tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Normalden daha fazla su içmek böbreklerin aşırı yüklenmesine neden olabilir ve vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineralin dengesini değiştirebilir. Vücudun tüm fonksiyonel aktiviteleri olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle yeterli su içmek sağlığımız açısından önemlidir.

Kaynak: MEMORİAL