Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait olan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın tarihi köşkünü İBB'nin başlattığı hukuk mücadelesini kaybetti. Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre, Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Hüseyin Rahmi Gürpınar'a ait olan tarihi köşk, 1912 yılında inşa edilmiş ve Heybeliada'nın sembollerinden biri haline gelmişti. Ancak Gürpınar'ın vefatından sonra kamu kurumları arasında mülkiyeti el değiştirmiş ve son olarak 2014 yılında İBB'ye geçmişti. Ancak, Vakıflar Genel Müdürlüğü 17 Mart 2022 tarihinde sessiz sedasız bu köşkü İBB'den geri aldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi köşkü "Şehzade Sultan-Mehmet Vakfı" adına tescil etti. Ancak İBB bu karara itiraz etti ve köşkün İBB adına tescili için dava açtı. Hazırlanan bilirkişi raporunda, "Şehzade Sultan-Mehmet Vakfı'nın köşk üzerinde bir hakkının bulunmadığı, köşkün vakıf yoluyla meydana gelmediği ve İBB'den alınmasının da hukuka aykırı olduğu" ifade edildi. Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi ise 10 Ocak 2024 tarihinde tarihi köşkün tapuda İBB adına kaydedilmesine karar verdi, yani köşk İBB'ye geri verildi.

Adana'da Aile Katliamı: Tabancayla kafasından vurdu Adana'da Aile Katliamı: Tabancayla kafasından vurdu

Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 1 milyon 117 bin TL alınarak Hazine'ye gelir kaydedilmesi, Vakıflar'ın 383 bin TL yargılama gideri ile 522 bin TL vekalet ücretini İBB'ye ödemesi kararlaştırıldı.

Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yaklaşık 30 yılını geçirdiği ve denizi gören bir tepede bulunan köşk, yazarın 1944'teki ölümünden sonra mirasçıları tarafından İl Özel İdaresi'ne satıldı. Mirasçılar, evin müze olarak kullanılmasını istemiş ancak talepleri yerine getirilmemişti. Son olarak, 2014 yılında İBB'ye devredilmişti.

Uzun süredir kapalı olan Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi'nin açılması için adalar sakinleri ve edebiyatseverler çeşitli girişimlerde bulunmuştu. Son olarak, Heybeliada'da yaşayan Türkçe öğretmeni Nihan Aydar'ın başlattığı "Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi Müze Olarak Açılsın" başlıklı imza kampanyasında 19 binden fazla imza toplanmıştı.

Kaynak: Gerçek Gündem