DÜNYA

Hizbullah İsrail'de belediye binasını vurdu

İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullah'ı arasında 8 Ekim'den bu yana süren çatışmalar, dün en yoğun noktasına ulaştı. Yaşanan saldırılarda en az 500 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Saldırılara misilleme yapmak isteyen Hizbullah, İsrail'de bir belediyeye ait binayı hedef aldı. İsrail itfaiye ekipleri, saldırı sonrası çıkan yangını kontrol altına almak için bölgede müdahaleye başladı.

İsrail ordusu, 8 Ekim'den bu yana Lübnan'da 1.300 hedefi vurduğunu açıkladı. Bu saldırılar, Lübnan'da 1975-1990 iç savaşından bu yana en yüksek günlük can kaybına yol açtı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılar sonucunda 492 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1.645 kişinin yaralandığını duyurdu.

HİZBULLAH'TAN MİSİLLEME

İsrail, Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırırken, Hizbullah da İsrail'e karşı misillemede bulundu. Hizbullah'ın roket saldırısı, İsrail'in Kiryat Şimona belediyesine ait yapılara isabet ederek ciddi hasara yol açtı. İsrail itfaiye ekipleri bölgede çıkan yangını söndürmek için müdahalede bulundu.

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Son gelişmelerin ardından Azerbaycan Hava Yolları, Bakü ile Tel Aviv arasındaki uçuşları güvenlik gerekçesiyle durdurdu. Benzer şekilde, Wizz Air, British Airways ve Lufthansa da Tel Aviv ve Ürdün'ün Amman kentine yönelik uçuşlarını geçici olarak askıya aldı. Lufthansa'nın bu iptal kararı, grubun diğer havayolu şirketleri Austrian Airlines, Swiss Air, Brussels Airlines ve Eurowings için de geçerli olacak. İsrail Havalimanları İdaresi ise Ben Gurion Havalimanı'nın normal faaliyetlerine devam ettiğini duyurdu.

MERCAYUN VE ÇEVRESİ HEDEF ALINDI

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Mercayun bölgesine saldırılar düzenledi. Bu saldırılar sonucu bölgeden yoğun dumanlar yükseldi.

LÜBNAN'DA GEÇİCİ BARINAKLAR

Lübnan'da İsrail'in saldırılarından kaçmaya çalışan siviller için 89 geçici barınak kuruldu. Bu barınaklar, İsrail saldırılarından kaçan 26.000'den fazla kişiyi barındırabilecek kapasitede. Özellikle Baalbek çevresinde yoğun saldırılar sonucu birçok aile enkaz altında kaldı ve bölgeden yoğun bir göç başladı.

İSRAİL'İN AÇIKLAMASI

İsrail ordusu, Hizbullah'a ait pek çok mevzi, fırlatma rampası, askeri bina ve karargahın hedef alındığını açıkladı. İsrail savaş uçakları, "Kuzeyin Okları" operasyonu kapsamında Lübnan'ın güneyinde ve Bekaa bölgesinde 1.600'den fazla hedefe saldırı düzenlediğini belirtti.