Adana'da Aile Katliamı: Tabancayla kafasından vurdu Adana'da Aile Katliamı: Tabancayla kafasından vurdu

İstanbul facianın eşiğinde. Yaz mevsimi süresince yağış almayan Mega Kent, yüksek popülasyonun ve fazla sıcakların tesiriyle barajlardaki suyu boşalttı. Güz mevsiminde de gelmeyen yağışlar ve barajların son hali dikkat çekti. Son 58 günlük suyu kaldığı paylaşılan İstanbul milleti tasarrufa davet ediliyor.

SON 10 YILIN EN KURAK ZAMANLARI

2023 yılının başından itibaren devam eden kuraklık tehlikesi kırmızı alarm veriyor. Özellikle İstanbul ilimizde yaşanan kuraklık sonbahar mevsiminde de devam ediyor. Barajlardaki doluluk oranları hızla düşüş gösterirken, veriler paylaşılmaya devam ediliyor.

İSKİ tarafından yapılan son paylaşımda, İstanbul barajlarındaki doluluk oranları yüzde 19.89 olarak duyuruldu. Son 10 senenin en düşük seviyelerine inen barajlar büyük bir risk talep ediyor. Geçtiğimiz seneye göre doluluk oranı yüzde 46, 2015 seneyi Ekim ayı sonu için doluluk ortalaması yüzde 69.4 olarak paylaşılmıştı.

BARAJLARIN SEVİYESİ YÜZDE 10'UN ALTINDA

Kuraklıktan en çok nasibini alan barajlardan birisi olan Terkos barajı kurumaya başladı. Doluluk oranı tüm zamanların en düşük seviyelerine ilerlerken, yüzde 9.43 olarak açıklandı. 2022 Ekim ayı sonunda doluluk oranı yüzde 45.9 olarak açıklanmıştı.
Terkos barajının 2015 senesindeki doluluk oranı ise 73.53 olarak paylaşılmıştı. Baraj gölündeki su seviyesi süratle düşerken, kıyıya bağlı olan filikaların çamurlara saplandığı dikkat çekti.

SON 58 GÜN KALDI

Kuraklık meselesiyle çaba eden İstanbul için İSKİ tarafından bilgiler paylaşıldı. Bilgilere göre, günümüzde 174.75 milyon metre küp su kaldı. Günde 3 milyon metre küpün üzerinde su tüketimi yaşanan İstanbul'da, hiç yağmur yağmaması halinde takribî olarak 58 günlük içilebilir su kaldı.

Konuyla ilgilikonuşma yapan Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir, "Yalnızca İstanbul'da değil, İzmir'de de Büyükşehirlerde aynı durumda yağış maalesef istediğimiz gibi değil. Geçen yıl Eylül ayından beri neredeyse  hiç yağış almadık. Tabi ki bu da yer altı sularımızı muhteşem bir şekilde etkiliyor. Kuraklık, her zaman söylüyorum depremden daha kötü bir felakettir. Çünkü susuz kalıyorsunuz. Meteoroloji kuraklık arkasından hidrolojik kuraklığı yani göllerimizde ki, barajlarımızda ki, nehirlerimizde ki sular azalıyor. Yer altı sularımız azalıyor. Çünkü kar yağışı olmadığı için. Geçen sene kar yağışı olmadı gibi, maalesef yer altı sularımız azaldı." açıklamasında bulundu.(karar)

Editör: Haber Merkezi