AK Parti, uzun süredir üzerinde çalıştığı sahipsiz ve başıboş hayvanlarla ilgili 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu'nda önemli değişiklikler yapmayı planlıyor. Yeni düzenleme taslağında ortaya çıkan detaylara göre, sokaklarda bulunan sahipsiz köpeklerle ilgili çeşitli düzenlemeler öngörülüyor.

Öncelikle, "sahipsiz sokak hayvanı" tanımının netleştirildiği taslakta, sokak köpeklerinin yakalanması ve kısırlaştırılması süreçleri belirlendi. Özellikle saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulmuş ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikli olarak toplanacak ve barınaklara yerleştirilecek. Rehabilite edilemeyen ve bir ay içinde sahiplendirilemeyen köpeklerin ise uyutulması öngörülüyor.

Mahallelerde zararsız olarak bilinen, vatandaşlar tarafından bakılan ve beslenen köpeklere ise kısırlaştırılmışlarsa dokunulmayacak. Kısırlaştırılmamış köpekler ise kısırlaştırıldıktan sonra bulundukları mahallede yaşamlarını sürdürebilecekler.

Düzenlemede ayrıca, hayvanlarını terk edenler için ciddi para cezaları öngörülüyor. Özellikle hayvanları toplayıp başka ilçelere veya ormanlık alanlara bırakanlara her hayvan başına 50 bin TL para cezası uygulanacak. Bu cezaların caydırıcı olması ve hayvanların korunmasına yönelik bilinç oluşturması amaçlanıyor.

Filistin makamları, aktivist Eygi'nin keskin nişancı tarafından kasten öldürülmüş olabileceğini bildirdi Filistin makamları, aktivist Eygi'nin keskin nişancı tarafından kasten öldürülmüş olabileceğini bildirdi

Yeni düzenleme taslağının Kurban Bayramı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması, ardından muhalefetle paylaşılması ve nihayetinde Meclis'e sunulması planlanıyor. Bu adımların ardından yasal sürecin başlatılması hedefleniyor.

Kaynak: HABERLER.COM