Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerden en çok etkilenen il olan Hatay'da enkaz kaldırma çalışmaları altı ay geçmesine rağmen hala devam ediyor.
Kaldırılan molozlarla birlikte asbest tehlikesi de bölgede kalan vatandaşların hayatını etkiliyor. Hatay'Daki asbest tehlikesi The Guardian Gazetesi'nde, "Moloz temizleme şekli daha çok ölüme yol açar mı?" başlığıyla yer buldu.
GÖZ ENFEKSİYONLARI VE NEFES ALMA GÜÇLÜĞÜ BAŞLADI
Guardian’ın aktardığına göre, moloz yığınına sadece birkaç metre mesafedeki konteyner kampın sakinleri, akşamları enkazı kaldırmaya daha fazla makine geldiğinden dışarı çıkmayı bıraktıklarını söylüyor. Tozun kampı sardığını belirten bölge sakinleri, göz enfeksiyonları ve nefes alma güçlüğü çektiklerini dile getirdi.
HATAY'DA GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR
Haberde molozları kıran şirketlerin tozun yayılmasını engellemek için su püskürtmesi gerektiği ancak Hatay’da bu tür önlemler nadiren alındığı ifade edildi.
Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremlerden hemen sonraki günlerde seçildiğini söylediği moloz yığma alanları için AFAD’ı suçluyor. Başta zararlı mikropartiküller ve asbest olmak üzere enkaz içeriğinin tehlikesinden haberdar olduğunu ve bu durumdan endişe duyduğunu söyleyen Savaş, “Bu son derece karmaşık bir mesele. Bir yandan insanlar işlerine dönmek istiyor ve yıkılan binalardan hızla kurtulmamız gerekiyor. Öte yandan molozları dökmek için ideal bir yer yok. Ancak molozların daha dikkatli, çevreye ve canlılara daha az zarar verecek şekilde kaldırılması gerekiyor” diyor.(karar)