Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı ve bu sonuçlar, özellikle çocuk sağlığı ve hastalıkları branşında ciddi bir krizi gözler önüne serdi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirdeki hastanelerde bu branşta yeterli sayıda uzman hekim bulunamadığı için yoğunluk ve hasta erişiminde aksaklıklar yaşanmaya başladı.
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Togay Yılmaz, TUS yerleştirme sonuçlarının ardından bazı branşlarda yaşanan boş kontenjan sorununa dikkat çekti. Özellikle pediatri branşında birçok hastanede uzman hekim eksikliğinin altını çizen Yılmaz, bu durumun nedenlerini ve çözüm önerilerini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi.
"PEDİATRİDE BİRÇOK HASTANENİN KONTENJANLARI BOŞ KALDI"
Yerleşme sonucu pediatri başta olmak üzere bazı dallarda birçok hastanenin kontenjanlarının boş kaldığını belirten Yılmaz şunları söyledi:
"Tıpta Uzmanlık Sınavının yerleştirme sonuçlarına göre yeni mezun olan hekimler, riskli olduğu düşünülen bazı branşları yine seçmediler. Özellikle pediatride birçok hastanenin kontenjanları boş kaldı. Pediatrinin acil, yeni doğan, yoğun bakım, hematoloji, onkoloji gibi yan dallarında ise durum çok daha korkunç. Oysa eskiden sınavlarda en yüksek puanları alan öğrenciler pediatriyi seçiyorlardı. Çocuklarımızın en iyisini hak ettiklerini düşünen bir çocuk hekimi olarak gelişmeleri kaygıyla izliyorum. Bizler uykusuz gecelerden, kütüphanede sabahladığımız gecelerden, hasta bir bebeğin başında sabahladığımız gecelerden geliyoruz. Ne bebekler ne de bizler bunu hak etmiyoruz."
"SORUN YALNIZCA PEDİATRİDE DEĞİL"
Yılmaz, sorunun yalnızca pediatride olmadığını belirterek şunları ekledi: "Pediatriye ek olarak genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, iç hastalıkları, nöroloji, genel cerrahi, göğüs cerrahisi, beyin ve sinir cerrahisi gibi önemli alanlar da artık son sıralarda tercih ediliyor. Son yıllarda niteliğe değil, niceliğe bakılarak, uzmanlık kontenjanlarının abartılı bir biçimde arttırılması da bu önemli olan alanlara olan ilgiyi giderek azalttı. Genellikle Ankara'daki köklü üniversitelerde yerleşim oranları daha yüksek. Ancak yeni açılan eğitim araştırma hastanelerinde, vakıf üniversitelerinde ve Anadolu'nun küçük illerindeki üniversitelerde yerleşim oranları daha düşük."
"ÜLKEMİZİN SAĞLIK ORTAMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TEHLİKEDİR"
Hekimlerin özlük haklarının yetersiz ve çalışma koşullarının zor olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu durum ülkemizin sağlık ortamı için çok önemli bir tehlikedir. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda ne hastalarımızı ameliyat edebilecek bir cerrah, ne de çocuklarımızı muayene edecek yetkin bir çocuk hekimi bulacağız. Bu sorunların nedenleri arasında hekimlerin insancıl olmayan iş yükü, sık ve yorucu nöbetler, hekimleri de hastaları da zor durumda bırakan kısa MHRS randevuları, performans sistemi, sağlıkta şiddet, mobbing, ağır malpraktis cezaları ve hekimlerin ekonomik koşullarının yetersizliği öne çıkıyor."
"YURT DIŞINA GÖÇ EDEN HEKİMLER HER YIL ARTIK BİNLİ SAYILARLA İFADE EDİLİYOR"
Çalışma koşullarının zorluğuna dikkat çeken Togay Yılmaz, yetkililerin bu konuyu çözüme ulaştırmamasının, ülkenin sağlık sistemi açısından ağır sonuçlar doğuracağını belirterek, "Benzer nedenlerle yurt dışına göç eden hekimler elimizdeki verilere göre her yıl artık binli sayılarla ifade ediliyor. İyi yetişmiş insanlarımızın, iyi yetişmiş hekimlerimizin gitmesiyle sağlık sistemimiz ağır kan kaybına devam ediyor. Böyle gelmiş, böyle gitmez diyoruz. Hasta ve hekim dostu yasal düzenlemelerle, sağlık politikalarıyla bu sorunların çözülmesi zor değil. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlık dernekleri bir araya gelmeli, bu acil durumlara acil çözümler aranmalıdır. Ankara Tabip Odası olarak yetkilileri ivedilikle göreve çağırıyoruz" diye konuştu.