DÜNYA

Gazze'ye ilk gıda yardımı deniz yoluyla ulaştı: İkinci gemi hazırlanıyor

Denizden Gazze'ye ilk gıda yardımını taşıyan “Open Arms” gemisi Gazze'ye ulaştı. 200 ton gıda malzemesi yüklü gemi, iki günlük yolculuğun ardından ilk kez Gazze'ye denizden yardım götürme izninin alınması üzerine Salı günü Kıbrıs'tan ayrıldı. Öte yandan ikinci geminin yüklemesine başlandığı bildirildi.

Dünya Merkez Mutfağı (WCK) koordinasyonunda aralarında su, taze meyve ve sebzenin de bulunduğu 200 ton gıda malzemesiyle Güney Kıbrıs'ın Larnaka limanından ayrılan Open Arms gemisi, dün Gazze kıyılarına ulaştı. üzerinde bulunduğu mavna. yanında yüzüyor.



Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının İsrail yetkilileriyle birlikte Gazze kıyısında geçici iskele çalışması yapması nedeniyle, dün gece gıda yardımları da sahaya indirildi. WCK, ilk pilot seferin başarıyla tamamlandığını duyurdu ve ikinci gemiyi yüklemeye başladılar.



Türkiye'de 6 Şubat depreminde bölgede çok sayıda mutfak açan şef José Andrés tarafından kurulan WCK, sağlanan insani yardımla Gazzelilere milyonlarca yemek dağıtılacağını söyledi: "WCK, bugün erken saatlerde deniz yoluyla gelen yaklaşık 200 ton pirinç, un, protein ve daha fazlasını boşaltıyor. Bu sevkiyat, karaya boşaltılırken aynı zamanda ikinci gemimiz de yüzlerce ton gıdayla Güney Kıbrıs'tan yola çıkmaya hazırlanıyor" dedi.

BORRELL: KARA YOLU AÇILMALI

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, iki sivil toplum kuruluşuna olağanüstü çabalarından dolayı teşekkür ederek şunları söyledi: "Karanlık zamanlarda bir umut ışığı olan bu insanlık eylemi için Dünya Merkez Mutfağı’na teşekkür ediyorum. Açlığın yayılmasını önlemek için insani yardımın Gazze'ye hızla ve mümkün olan her yolla, özellikle de kara yoluyla ulaşması gerekiyor" dedi.