AA muhabiri, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü vesilesiyle, Gazze'de yaşanan sağlık durumunu ele alan bir haber hazırladı.
Gazze'deki sağlık sisteminin zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Harris, 36 hastaneden sadece 10'unun kısmen hizmet verebildiğini ve bunların 6'sının Güney Gazze, 4'ünün ise Kuzey Gazze'de bulunduğunu aktardı.
Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'ne her gün yetersiz beslenen en az 15 çocuğun geldiğini belirten Harris, hastanenin teknik malzemelerin yanı sıra su, gıda ve sanitasyon eksikliği nedeniyle hizmet vermede zorlandığını ifade etti.
Gazze'nin güneyinde konuşlanmış 18 acil sağlık ekibinin olduğunu dile getiren Harris, buradaki 3 sahra hastanesinden 2'sinin çalışır durumda olduğunu vurguladı.
Gazze'de salgın hastalıklardaki artışın devam ettiğini belirten Harris, 7 Ekim 2023'ten bu yana yerinden edilmiş ve barınaklarda yaşayan Filistinliler arasında üst solunum yolu enfeksiyonu ve ishal vakalarının arttığını ifade etti.
Ayrıca Gazze'de uyuz, deri döküntüsü, su çiçeği ve sarılık gibi rahatsızlıkların da sıkça görüldüğünü belirten Harris, UNRWA sağlık merkezlerinde tespit edilen kızamık vakalarının endişe verici olduğunu aktardı.
Harris, Gazze'deki sağlık durumunu daha da kötüleştiren faktörler arasında, tahliye edilmesi gereken binlerce hasta olduğunu, bunların arasında travma ve ciddi kronik rahatsızlıkları olan hastaların bulunduğunu belirtti. Şifa Hastanesi'nin tamamen yıkılmasının, Gazze'deki sağlık sisteminin kalbi olduğunu ve binlerce Gazzelinin sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Son olarak, hastanelerin korunması ve savaş alanı olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Harris, Şifa Hastanesi'nin yeniden hizmete açılması için çabaladıklarını ifade etti.