Hindistan’ın ev sahipliğinde 9-10 Eylül'de gerçekleştirilecek G20 Zirvesi başladı. Hindistan Başbakanı Nerandra Modi zirve öncesi liderleri karşıladı. Zirvede, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri bir araya geldi.

Bunlar Ilgini Cekebilir

Hindistan Başbakanı Nerandra Modi, zirve öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı karşıladı. Karşılama sonrası iki lider fotoğraf çekildi.

G-20 NEDİR?

Resmi adı “Finansal Piyasalar ve Dünya Ekonomisi Zirvesi” olan G20, her yıl düzenlenen ve dünyanın en etkili 20 ekonomisinin temsilcilerini bir araya getiren kritik bir zirve.

NE ZAMAN KURULDU?

1999 yılındaki Köln Zirvesi’nde, sistem açısından önemli ülkelerle yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiş ve G8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999’daki Washington Toplantısı’nda, küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20’ler Grubu (G20) resmen ilan edilmiştir.

G20’DE HANGİ ÜLKELER VAR?

ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve grubun 20’nci üyesi Avrupa Birliği.

Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte uluslararası bazı kuruluşlar da katılıyor. Bu kuruluşlar:

Uluslararası Para Fonu (İMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)

G20 NEDEN ÖNEMLİ?

G20 içerisinde sayılan ülkeler;
- Küresel gayri safi hasılanın yüzde 85’ini
- Dünya nüfusunun yüzde 66’sını
- Uluslararası ticaretin yüzde 75’ini
- Uluslararası yatırımın yüzde 80’ini temsil ediyor.
5-Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

G-20’nin aldığı kararlar günlük hayatımıza, eğitimimize, kullandığımız teknolojiye kadar her alanda yaşamımızı etkileyebiliyor.

YENİ DELHİ’DEKİ G20 ZİRVESİNDE NELER KONUŞULACAK?

Zirve’nin en önemli 2 gündem maddesi; Afrika Birliği’nin G20’ye dahil edilip edilmeyeceği ve Rusya- Ukrayna savaşı. Diğer başlıklar:

-Yeşil kalkınma, iklim finansmanı ve yaşam

Sahra Çölü'nde 50 yıl aradan sonra sel felaketi! Sahra Çölü'nde 50 yıl aradan sonra sel felaketi!

-Hızlandırılmış, kapsayıcı ve dayanıklı büyüme

-Sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda ilerlemenin hızlandırılması

-Teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı

-21.yüzyılda çok taraflı kurumlar

-Kadınların öncülüğünde kalkınma(haberglobal)

Editör: Haber Merkezi