DÜNYA

Erdoğan “giderlerse gitsinler” demişti, Türk doktorlar Fransız medyasına konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "giderlerse gitsinler" dediği Türk doktorlar Fransız medyasının gündemine oturdu.

Mart ayında, sağlık çalışanına şiddet, ekonomik kriz ve beklentilerin karşılanamaması sonrasında çok sayıda Türk doktor rotayı yurt dışına çevirmişti… Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gündemine gelirken o dönem söylediği, “Giderlerse gitsinler” sözleri hem ulusal medyada hem de sosyal medyada gündem olmuştu.

Son dönemde Türkiye’deki ekonomik kriz, Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi ve sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının artması gibi olayların yaşanmasıyla birlikte ülkeden kaçan doktorların sayısı da artmaya başladı. Fransız haber ajansı AFP, dikkat çekici bir analiz yayınlayarak ülkeden ayrılan ya da ayrılmak üzere olan doktorlarla görüştü.

ESAS SEBEPLER ŞİDDET VE ENFLASYON 

Ajansa konuşan bir doktor, “Ülkemde hasta bakmak istiyordum fakat hem şiddet hem de artan enflasyon sebebiyle yurt dışı planları yapmaya başladım” dedi. İstanbul’da bir özel hastanede çalışan Mesut isimli doktor istifa ettiğini ve eşi ve iki çocuğuyla birlikte Almanya’ya gideceğini söyledi.

İsmini açıklamayan 38 yaşındaki bir anestezi uzmanı ise, “Geleceğe dair bütün umutlarımı yitirdim. İş arkadaşlarım ve yakın arkadaşlarım hepsi mutsuz. Herkes alternatifleri arıyor” dedi. Türk doktorların en büyük sıkıntılarından biri çalışma koşullarının kötü olması olduğu belirtilirken maaşların da yurt dışında daha fazla olduğu belirtildi.

Türkiye’deki devlet hastanesinde bir uzman doktorun ortalama 1000 dolar kazandığını ve bu paranın asgari ücret olan 300 dolardan çok daha fazla olduğuna dikkat çeken AFP buna karşılık Avrupa’da doktorların çok daha fazla kazandığını hatırlattı. AFP’ye konuşan Mesut isimli doktor ayda 2 bin dolar kazandığını söylerken, “Çok çalışıyoruz fakat kazandığımız paranın bir değeri yok” dedi.

BELGE İÇİN BAŞVURUDA REKOR KIRILDI

Ankara’nın doktorların gitmemesi için bazı reformlar yaptığını hatırlatan Fransız haber ajansı, verilere göre yurt dışında çalışmak için gerekli olan belgelere başvurunun da tavan yaptığını yazdı. Haberde, “2012’de 59 doktor bu belge için başvurdu. Bu yılın ilk dokuz  ayında ise 1938 sağlık çalışanı bu belge için başvurdu” denildi.

AFP’ye konuşan 19 yaşındaki bir tıp öğrencisi de, “Hepimizin hayali yurt dışına gitmek” yorumunu yaptı.

Kaynak: www.sozcu.com.tr