Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, epilepsi hastalarının bazen ilaç tedavisinden yeterli fayda sağlayamayabileceğini belirterek, epilepsi cerrahisinin nöbetlerin şiddetini ve sayısını durdurmak veya azaltmak için yapılan bir beyin ameliyatı olduğunu belirtti.

Memorial Antalya Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, epilepsi cerrahisi hakkında bilgi verdi. Akyüz, epilepsinin beyindeki anormal elektrik aktivitesi sonucu gelişen bir nörolojik hastalık olduğunu ve nöbetler şeklinde ortaya çıktığını söyledi. Epilepsi cerrahisinin nöbetlerin şiddetini ve sayısını azaltmak veya durdurmak için yapılan bir beyin ameliyatı olduğunu belirtti. İlaç tedavisiyle sonuç alınamayan hastalarda epilepsi cerrahisinin yüzde yüze yakın iyileşme sağlayabildiğini ifade etti.

KAFA KARIŞIKLIĞI, SOLUNUM PROBLEMLERİ, BİLİNÇ KAYBI

Sağlık Bakanlığı'ndan "atom serum" uyarısı yapıldı! Sağlık Bakanlığı'ndan "atom serum" uyarısı yapıldı!

Prof. Dr. Akyüz, epilepsi nöbetlerinin dalma, kafa karışıklığı, kontrolsüz sarsıntı hareketleri, vücudun sertleşmesi, bilinç kaybı, solunum problemleri, bağırsak veya mesane kontrolünün kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini aktardı. İlaç tedavisinin bazen yeterli olmadığı durumlarda ise epilepsi cerrahisinin tercih edildiğini ve hastaların hayat kalitesini olumlu yönde etkileyebildiğini belirtti.

PROF. DR. MAHMUT AKYÜZ

"REZEKTİF CERRAHİNİN BAŞARI ORANI YÜZDE YÜZ"

Epilepsi cerrahisinin bir konsey tarafından değerlendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Akyüz, beyin, sinir ve omurilik cerrahisi, nöroloji, radyoloji ve nükleer tıp uzmanlarının bir araya geldiği bir konseyde hastaların durumunun incelendiğini ifade etti. Cerrahi tedavi için çoğunlukla rezektif cerrahi yönteminin kullanıldığını ve bu yöntemle beyindeki nöbetlere yol açan yapıların çıkarıldığını belirtti. Rezektif cerrahinin başarı oranlarının yüzde yüzlere kadar çıkabildiğini vurguladı.

"TEDAVİLERE ERKEN BAŞLANILMASI GEREK"

Akyüz, epilepsi cerrahisinin süresinin operasyon tipine bağlı olarak değiştiğini ve tedavinin mümkün olduğunca erken dönemde yapılması gerektiğini söyledi. Dirençli epilepsi tanısı alan hastaların hemen değerlendirilmesi ve uygun durumlarda cerrahiye başvurulması gerektiğini vurguladı. Akyüz, vagus sinirine pil takılması gibi palyatif cerrahi yöntemlerin de epilepsi tedavisinde kullanılabildiğini belirtti. Bu yöntemlerin nöbet sıklığını azaltmada fayda sağlayabileceğini ifade etti.

"CERRAHİNİN ARDINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER"

Akyüz, epilepsi cerrahisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi:

"Epilepsi cerrahisi olan hastalar nöbet geçirmeye eğilimli hastalar olarak değerlendirilmelidir. Ateşlenmek bu hasta grubu için tehlikelidir. Bu nedenle ateşli hastalığa yakalanmamaya çalışmak, ateşli hastalık söz konusu olduğunda da zaman geçirmeden tedavi olmak önemlidir. Çok sıcak havalarda, güneş altında bulunulmamalı, güneşin etkili olmadığı zamanlarda dışarı çıkılmalıdır. Rakımı yüksek olan yerlere çıkılmamalıdır. Aşırı aç ve susuz kalınmamalıdır. Radikal diyetler yapılmamalı, düzenli ve dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır".(karar)

Editör: Haber Merkezi