University College London'daki bilim insanları, e-sigara kullanıcılarından alınan yanak hücresi örneklerini analiz etti ve bunları sigara içenlerden alınanlarla karşılaştırdı. Her iki grup da ağızdaki hücrelerin DNA'sında benzer değişiklikler gösterdi. Bu değişiklikler aynı zamanda sigara içenlerde akciğer kanserinin gelecekte gelişmesiyle de bağlantılıdır.
Cancer Research dergisinde yayınlanan araştırmanın yazarları, bulguların e-sigaranın kansere neden olduğunu kanıtlamadığını ancak "cihazların başlangıçta düşünüldüğü kadar zararsız olmayabileceğini" gösterdiğini söyledi.
Yakın zamanda yapılan bir Times araştırması, Hükümet ve NHS'nin e-sigarayı sigarayı bırakma aracı olarak tanıtmasının, gençler arasında elektronik sigara salgınına nasıl yol açtığını, tütün endüstrisiyle bağlantılı kuruluşların ise elektroniğin sağlık risklerini küçümsediğini gösterdi. sigara. . açıklığa kavuşmuş.
4 BİN KİŞİDEN ELDE EDİLEN VERİLER KULLANILDI
E-sigaralar nispeten yeni olduğundan uzun vadeli yan etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir. UCL çalışması, epigenetik olarak bilinen bir süreçte sigara içmenin ve elektronik sigaranın hücrelerin DNA'sını nasıl değiştirebileceğini inceleyen ilk çalışmadır. Bu değişikliklerin hücrelerin daha hızlı bölünmesine ve potansiyel olarak tümörlere dönüşmesine olanak sağladığı düşünülüyor.
Çalışmada 4.000 kişiden elde edilen veriler kullanıldı ve yüzlerce sigara içicisinin yanı sıra düzenli olarak tütün kullanmayan e-sigara içenlerden alınan hücre örneklerine bakıldı.