E-sigara kullanımının artışıyla birlikte, sigara endüstrisinin gençleri hedef alarak pazarlama çabalarını sürdürmesi, Dünya Sağlık Örgütü'nü endişelendirmiştir.
DSÖ Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Direktörü Dr. Ruediger Krech, e-sigara kullanıcı yaşının düşmesi ve ürünlerin çocukları hedef almasıyla ilgili endişelerini dile getirmiştir.
E-sigaraların içeriğinde bulunan binlerce aroma, çocukları sosyal medya ve influencerlar aracılığıyla etkilemeye yönelik olarak kullanılmaktadır.
Bazı ürünlerde çizgi film karakterleri ve şık tasarımların kullanılması, genç neslin ilgisini çekmeye çalışmanın bir parçası olarak görülmektedir.
E-sigaraların içerdiği kimyasallar, kanserojen maddeler ve farklı aromaların sayısı, sağlık açısından endişe yaratmaktadır.
Özellikle, e-sigaraların içerisinde uyuşturucu madde yapımında kullanılan THC (tetrahidrokannabinol) gibi maddelerin bulunabileceği ve reaktif oksijen molekülleri açığa çıkararak DNA hasarı yapabileceği ifade edilmektedir.
Sigara endüstrisinin e-sigaraların zararsız olduğunu iddia ederek pazarlama çabalarına devam ettiğini belirten Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, özellikle gençlerin e-sigara kullanımı için hedef alındığını ve tuzağa düşürüldüğünü vurguladı.
E-sigara kullanan gençlerin ilerleyen yaşlarda sigara kullanma olasılığının üç kat arttığına dikkat çekildi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Toker Ergüder ise sigara ve e-sigara ürünlerinde bulunan 7 bin kimyasalın, 70 kanserojenin ve 8 bin farklı aromanın sağlık riskleri oluşturabileceğini belirtildi.
Bu endişe verici durum, elektronik sigara ürünlerinin satışının yasak olduğu ülkelerde bile internet üzerinden pazarlanmasının devam ettiğini ve gençler arasında e-sigara kullanımının giderek arttığını göstermektedir.