Dünya çapında tütün tüketiminde azalma olmasına rağmen Türkiye'de artış olduğuna dikkat çeken Tütünle Mücadele ve Sağlığı Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 75 ve üzeri yaş grubu dışında tüm yaş gruplarında artış yaşandığını kaydetti.
Profesör, tütün kullanmaya başlamanın ilk nedeninin arkadaşların etkisi olduğunu söyledi. Dr. Açık, şunları söyledi: “Tütüne başlamada en önemli etken %31,3 ile arkadaşların etkisidir. Bunu yüzde 23,8 ile merak ve yüzde 23,2 ile özlemler takip ediyor. Bu noktada ailelere büyük görev düşüyor. Öncelikle ebeveynler tütün ürünleri kullanıyorsa bunun zararlarını çocuklarına anlatsalar bile bu yeterli olmayacaktır.
Çünkü çocukların ilk rol modelleri aileleridir. Daha sonra büyüdükçe arkadaşlık faktörü devreye giriyor. "Bu nedenle ailelerin çocuklarının arkadaşlarına dikkat etmeleri, aileleri ve çocuklarının arkadaşlarının öğretmenleriyle iletişim halinde olmaları ve onları bu tehlikeden uzak tutmak için tütünün zararlarını çok iyi anlatmaları gerekiyor."
Avrupa Komisyonu'nun 2040 yılına kadar "tütünsüz bir nesil" yaratmayı hedeflediğini hatırlatan Açık, AB ülkelerinde çocuklara tütün ürünlerinin satışına yönelik yaptırımların arttığını hatırlattı.
15 YAŞ VE ÜZERİ GRUPTA %28'İ KULLANIYOR
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yayınladığı verilere göre dünyada 1,25 milyar yetişkin hâlâ tütün kullanıyor olsa da bu sayı giderek artıyor. Çünkü 2000 yılında her beş yetişkinden biri tütün kullanıyordu; 2022 yılında ise her üç yetişkinden biri tütün kullanıyordu.
Buna rağmen Türkiye'de tütün tüketiminde artış var. TÜİK'in geçen yıl yayınladığı Türkiye Sağlık Araştırması'na göre 2022 yılında 15 yaş ve üzeri günlük tütün kullanıcılarının oranı yüzde 28,3 oldu. Bu oran 2010 yılında yüzde 25,4'tü. 15-24 yaş arası neredeyse her beş gençten biri tütün ürünleri kullanıyor.
(karar)