Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Antalya Diplomasi Forumu'na video konferans yöntemiyle katıldı. Şmihal, forumdaki liderlere seslenerek, “Şu anda beni dinleyen tüm liderleri, vahşeti durdurmak için her türlü önlemi almaya, en üst düzeyde siyasi irade ve azami insani sorumluluk almaya çağırıyorum. Ukraynalıların gökyüzünü, masum sivillerin gelişigüzel bombardımanına karşı savunmasına yardım edin. Rusya'yı tüm gücünüzle insani krizi durdurmaya çağırın” dedi.

Antalya Diplomasi Forumu, bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Foruma video konferans ile bağlanan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, şunları söyledi:

“İki hafta önce, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin başkanlığındaki heyetle Antalya ziyareti için çalışıyorduk. Bu ziyaret esnasında, Ukrayna’nın diplomasideki deneyimini ve nasıl güçlendirilebileceğine ilişkin vizyonunu paylaşmayı planlıyorduk. 24 Şubat 2022 sabahında dünya değişti. Ve bu değişim sadece Ukrayna için olmadı. Rusya, sinsice barışçıl Ukrayna’ya, halkına ve altyapısına havadan ve karadan saldırdı. Bu tarihten sadece birkaç gün önce Rusya Federasyonu Başkanı ve Belarus Başkanı, Ukrayna’ya saldırmayacaklarına dair tüm dünyaya söz verdi.

“RUSYA VE BELARUS LİDERLERİ NE DERSE DERSİN KİMSE İNANMAMALI”

İlk uyarım; kimse Rusya ve Belarus liderleri ne derse desin inanmamalı. İkinci mesajım ise Ukrayna’da olup bitenler, Ukraynalıların Rus saldırısına karşı bağımsızlık savaşıdır. Kimse Ukrayna’da Rusya’yı çiçeklerle beklemiyor. Kimse Ukrayna’da SSCB’yi canlandırmak istemiyor. Ukraynalılar, kendi devletlerini kurabilmeleri, kendileri ve çocuklarının geleceklerini belirlemek için yalnız bırakılmak istiyorlar.

Rusya'nın deyim yerindeyse ‘meşru güvenlik kaygıları’ taşıdığını ve Ukrayna'nın arkasında olduğu iddia edilen NATO ve ABD tarafından tehdit edildiğini hissettiği için Ukrayna'ya saldırdığını sık sık duyuyoruz. Bu, tamamen Rus propagandasının bir parçasıdır. Dün Antalya da bunu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un düzenlediği basın toplantısında çokça duydu.”

Üçüncü mesajım; Ukrayna, NATO, AB, ABD ve Türkiye dahil olmak üzere uluslararası toplum üyelerinin desteğine ihtiyaç duyuyor, ancak bunların hiçbiri tarafından yönlendirilmez veya yönetilemez.

“RUSYA, NÜKLEER TERÖR EYLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİRKEN UKRAYNA’NIN NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLDUĞUNU VE BUNU KULLANMAYA NİYETLİ OLDUĞU YALANINI YAYIYOR”

Rusya'nın Çernobil ve Zaporijya’daki iki Ukrayna nükleer santralini ele geçirmesinin sebep olduğu korkunç tehlikeden bahsetmeden edemeyeceğim. Personeli rehin aldılar. Santrallerin normal işleyişine müdahale edildi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu veya Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın takip sistemiyle bağlantısı kesildi. Bu durum santralin nükleer çekirdeğinin erimesini önleyen kritik soğutma sistemlerini etkiler. Ve yine Rusya, bu nükleer terör eylemlerini gerçekleştirirken Ukrayna'nın nükleer silaha sahip olduğu ve bunu kullanmaya niyetli olduğu yalanını yayıyor.

“UKRAYNALILARIN GÖKYÜZÜNÜ, MASUM SİVİLLERİN GELİŞİGÜZEL BOMBARDIMANINA KARŞI KORUMASINA YARDIM EDİN”

Şu anda beni dinleyen tüm liderleri, vahşeti durdurmak için her türlü önlemi almaya, en üst düzeyde siyasi irade ve azami insani sorumluluk almaya çağırıyorum. Ukraynalıların gökyüzünü, masum sivillerin gelişigüzel bombardımanına karşı savunmasına yardım edin. Gerisini silahlı kuvvetlerimiz yapacak.

Rusya'yı tüm gücünüzle insani krizi durdurmaya çağırın. Kremlin'e ve onun saldırgan politikalarına katılan, destekleyen veya teşvik eden herkese gidecek hiçbir yerleri, saklanacakları, ticaret yapacakları hiçbir yerlerinin olmayacağını açıkça belirtin. Eğer yaparlarsa yarın veya yarından sonraki gün ülkeniz de saldırıya uğrayabilir. Gelecek hepinize bağlı.”

Kaynak: anka