Dikkat çeken araştırma: Aralıklı oruç ve normal diyet arasında pek fark yok
Son yıllarda Jennifer Aniston, Mark Wahlberg, Beyoncé ve Nicole Kidman gibi ünlülerin uygulamasıyla popüler olan aralıklı oruç rejimiyle ilgili dikkate değer bir çalışma bulgusu açıklandı.
Yapılan bir araştırma, aralıklı orucun (intermittent fasting), kilo verme söz konusu olduğunda kalorisi kısıtlı geleneksel bir diyetten daha iyi olmadığını tespit ettİ. Gün içerisindeki belirli saatler arasında yemek yemeyi tavsiye eden bir beslenme biçimi olan aralıklı orucun kilo kaybı açısından etkili sonuçlar sağladığı biliniyor.
Ancak Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, aralıklı orucun düşünüldüğü kadar mucizevi olmadığını ortaya koydu.
Çalışma, aralıklı oruç ve kalorisi kısıtlı bir diyet uygulayan 90 yetişkin katılımcıyı inceledi. Buna göre, aralıklı oruç uygulayanlar, kontrol grubundan günde 425 daha az kalori aldılar ve bir yıl sonra kontrol grubundan yaklaşık 4,5 kilo daha fazla kaybettiler.
İstedikleri zaman yemek yiyen kalori kısıtlamalı grup da, kontrol grubuna kıyasla günde 405 daha az kalori tüketti ve bir yıl sonra yaklaşık 5,4 kilo verdi.
BİRÇOK DEZAVANTAJI BULUNUYOR
Diyetisyen ve çalışmanın başındaki isim Shuhao Lin, “Aralıklı oruç popüler bir kilo verme rejimi haline geldi.”
“Aralıklı orucun popülaritesindeki ani artış, büyük olasılıkla, basitliği ve kişilerin kilo vermek için kalori saymasını gerektirmemesi gerçeğinden kaynaklanıyor.”
“Yemek yeme planını uygulayanlar çoğunlukla günde 16 saat oruç tutarlar ve kalan sekiz saatte, genellikle 10:00 ile 18:00 arasında istediklerini yerler.” dedi.
Kilo vermeye ek olarak, 16:8 aralıklı orucun kan şekeri kontrolünü geliştirdiğine, beyin fonksiyonlarını güçlendirdiğine ve daha uzun yaşamaya yardımcı olduğuna inanılıyor.
Bu beslenme düzeninin dezavantajları, insanların yemek yiyebilecekleri saatlerde aşırı yemeleri ve kilo almaları olabilir. Ayrıca uzun vadede sindirim problemlerinin yanı sıra açlık, yorgunluk ve halsizlik ile sonuçlanabilir.