CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, elektrik kaynaklı orman yangınları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Akay, özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin bakım eksikliği nedeniyle enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınların arttığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'da Aliyev ve Şerif ile bir araya geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'da Aliyev ve Şerif ile bir araya geldi!

Akay, özellikle özelleştirme sürecinin başladığı 2009 yılından bu yana mahalle ve köylerdeki elektrik hatlarının sorumluluğunun özel sektör dağıtım şirketlerine geçtiğini belirterek, bu durumun denetimsizliği beraberinde getirdiğini ifade etti. Elektrik şirketlerinin belirli periyotlarda hatları kontrol etmek ve bakımlarını yapmakla yükümlü olduğunu ancak bu sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi.

Son yıllarda enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınların sayısında ve etkilediği alanlarda önemli artışlar yaşandığını dile getiren Akay, Orman Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak bu durumu destekledi. Özellikle 2021 yılında enerji nakil hatlarından kaynaklı yangınlarda 37 bin hektarlık alanın zarar gördüğünü belirtti.

Akay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na seslenerek, elektrik dağıtım şirketlerinin nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışmalarını yapmaları gerektiğini, aksi halde ülke genelinde ve özellikle ormanlık bölgelerde elektrik kesintileri yaşanacağını ve vatandaşların mağduriyetinin artacağını ifade etti. Karabük'te yaşanan örnekte ise Yenice ilçesinde sürekli elektrik kesintilerinin yaşandığını ve bu durumun halkı olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Kaynak: HABERLER.COM