Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg gerçekleştirdikleri görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, NATO makamlarının ilk andan itibaren Türkiye'nin talepleri doğrultusunda hızla harekete geçtiğini belirterek, "Stoltenberg bugün Cumhurbaşkanımızla görüşecek. Genel Sekreter daha sonra bölgeye gidecek. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kendisini karşılayacak ve bölgeyi ziyaret edecek. NATO'nun sağlayacağı barınma merkezlerinin hazırlıklarını yerinde inceleyecekler" dedi.
İkili görüşmeye ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, "Bugün, Ukrayna'daki savaş, tahıl anlaşmasının uzatılması gibi gündeme ilişkin konuları da görüştük. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin beklentilerimizi dile getirdik. NATO'nun daha güçlü hale gelmesi için Türkiye olarak gerekli desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
İsveç ve Finlandiya üyeliklerine ilişkin bir soruya ise Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:
Finlandiya'nın üyelik sürecini İsveç'ten ayrı şekilde değerlendirebiliriz, bugün Cumhurbaşkanı ile görüşmede de konu gündeme gelecektir. Türkiye'ye verilen sözlerin sadece sözle değil uygulamada da karşılanması gerekiyor. Jens'e biz Türkiye olarak her zaman saygı duyuyoruz. Bu iki ülke bazı adımlar attı. Olumlu atılan adımları inkar etmiyoruz. Özellikle İsveç'in bu mutabakat zaptının yükümlülüklerini tamamen yerine getirdi demek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. İstediğimiz somut adımları görmedik. Anayasa değişikliği yaptılar. Terörizmin finansmanı, insan devşirme ve propagandaları engellemek için yaptılar. Kanun değişti ama PKK'nın faaliyetleri aynı şekilde devam ediyor. Nasıl DAEŞ'in propagandasına izin vermiyorlarsa PKK'yı da engellemeleri gerekiyor. Anti-semitizm de insanlık suçudur, İslam düşmanlığı da insanlık suçudur. Bu konuda her ülkenin normlarına göre değil genel bir kurala göre adım atmalıyız. Biz NATO'nun genişlemesine karşı değiliz, NATO'nun güçlenmesinden yanayız.
"İttifak topraklarında yaşnan en ölümcül felaket"
Basın toplantısında konuşan Stoltenberg, "Bu ittifakın kurulmasından beri ittifak topraklarında yaşanan en ölümcül felaket. Hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Bugün Türkiye ve Suriye'yle dayanışma için buradayım" dedi.
NATO'nun bütün ülkelerinde milyonlarca euroluk bağış kampanyaları düzenlendiğini kaydeden Stoltenberg, "Aday ülkeler Finlandiya ve İsveç'in çabaları da çok önemli. NATO yerinden edilmiş binlerce insan için konaklama imkanı sağlamaya çalışıyor. Zaman müttefiklerin yan yana durup Türkiye'yi güçlü bir şekilde destekleme zamanı" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
İsveç ve Finlandiya'nın önemli adımlar attığını düşünüyorum. Ben onaylama zamanlarının geldiğine inanıyorum. Türkiye'nin de son derece meşru güvenlik endişeleri olduğunu biliyorum. Bu nedenle üçlü mutabakat zaptının önemli başlığı terörizmle ilgiliydi. Vilnius Zirvesi'nin de önemli bir başlığı terörizm olacak. İsveç ve Finlandiya'nın başvurusu için ben her ikisinin de şu aşamada onaylanabileceğini düşünüyorum ancak temel konu ikisinin aynı anda onaylamak değil, onların üye olması. Kur'an-ı Kerim'in yıkılmasıyla ortaya çıkan acıyı anlıyorum ve paylaşıyorum. Ben kutsal kitabın yakılmasının utanç verici olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle bu eylemi şiddetle kınadım. Aynı zamanda İsveç hükümeti ve İsveç Başbakanı'nın bu eylemleri kınamasını anlamlı buluyorum. Bu eylemler İsveç'te gayrihukuki değil ancak İsveç hükümetinin kesin bir pozisyon aldığını düşünüyorum. Onay konusunda nihai karar Türkiye'nin olacaktır.
Independent Türkçe