Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinliğinde yağlı direkte kazanan olmadı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinliğinde yağlı direkte kazanan olmadı

Haziran ayında Türkiye genelinde rekor sıcaklıklar yaşandı ve bu durum orman yangınlarının sayısında belirgin bir artışa yol açtı. Geçen yıla kıyasla orman yangınlarının sayısı beş kat arttı. Çanakkale, yangınların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri oldu.

Çanakkale'nin Eceabat ve Ezine ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarında, toplamda 680 hektar, yani yaklaşık 952 futbol sahası büyüklüğünde alan zarar gördü.

18 Haziran'da Eceabat ilçesine bağlı Kumköy yakınlarında başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri 6 dakika içinde müdahaleye başlamasına rağmen, yangın Büyükanafartalar ve Küçükanafartalar köylerinin tahliyesine ve Tarihi Gelibolu Yarımadası'nın ziyaretçilere kapatılmasına neden oldu. Yangına 10 uçak, 7 helikopter, 73 arazöz ve diğer iş makineleri ile 402 Orman Genel Müdürlüğü personeli ve çeşitli kamu kurumlarından toplam 970 personel müdahale etti. Yangın, 24 saat sonra kontrol altına alındı ve 805 futbol sahası büyüklüğünde bir alan (575 hektar), bunun 340 hektarı ormanlık alan olmak üzere, zarar gördü.

Ezine ilçesinde ise 20 Haziran'da saat 16.30'da çöplükte başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayıldı. Kiremitoba ve Aladağ köylerinde tahliyeler gerçekleştirildi ve bazı evler, ahırlar ve saman yüklü damlar yandı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin havadan ve karadan yoğun müdahalesiyle yangın yaklaşık 7 saat sonra kontrol altına alındı. Bu yangında ise 147 futbol sahası büyüklüğünde, yani 105 hektar alan zarar gördü.

Kaynak: KARAR