Van’ın Edremit ve Tuşba ilçelerinde önceki günlerde etkili olan sağanak yağışlar sonrasında Van Gölü’nde 3 ayrı hortum oluştuğu görülmüştü. Kıyıya yaklaşık yarım kilometre mesafede fark edilen hortumlar, karaya doğru bir süre yaklaşmış ve çevredeki insanlar tarafından da o anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedilmişti. Van Gölü’nde ortaya çıkan hortumların küresel iklim değişikliğinin sebep olduğunu savunan Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, böylesi bir doğa olayının gölde görülmesinin çok farklı bir durum olduğunu dile getirdi.

“HENÜZ YENİ GÖRMEYE BAŞLADIK”

Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğinden kaynaklı son yıllarda asla olacağı tahmin bile edilemeyeceği olaylar kendini göstermeye başladığını dile getirdi. Daha önce alışık olunmayan veya 50-100 senede karşılaşılabilecek doğa olaylarını çok daha sık görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Van Gölü'nde yaşanan hortum olayına ilişkin, daha önceki kayıtlarda rastlamadım. Ön incelemede de denk gelmedim. Böyle gezici siklonların oluşması ve böylesi hortumların gerçekleşmesi aslında çok özel durumların bir neticesidir. Bunu da artık yeni yeni yaşamaya başladık. Muhtemelen bundan sonra da yaşayacağız” diye belirtti.

“BU HORTUMLARI DAHA SIK ARALIKLARLA GÖRECEĞİZ”

Van Gölü’nde 3 hortumun aynı anda meydana gelmesinin çok özel bir durum olduğunun altını çizen Alaeddinoğlu, “Görüntülerde 3 hortum görünüyor. Yani üçünün aynı anda gerçekleşmiş olması gerçekten özel bir durumdur. Ancak iklim değişikliği bu tarz doğa olaylarının artık daha küçük göllerde de görülmesine neden oluyor. Muhtemelen biz bundan sonra bu hortumları daha sık aralıklarla göreceğiz. Belki Akdeniz'deki gibi çok büyük su kütlelerini taşımayacak, karaya ulaştığı yerlerde belki çok ciddi zararlar vermeyecek ama özellikle kıyı bölgesine küçük çaplı da olsa zarar vereceğini tahmin ediyoruz” dedi.

“HORTUMUN ORTAYA ÇIKMASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BİR SONUCU”

İklimdeki keskin değişikliğin ve sıcaklıktaki artışın bir sonucu olarak ortaya çıkan ekstrem doğa olaylarından kaynaklı Van Gölü’nde hortumun oluştuğunu dile getiren Alaeddinoğlu, sözlerine şöyle devam ettirdi

Narin'in yengesi Hediye Güran için tutuklama talep edildi Narin'in yengesi Hediye Güran için tutuklama talep edildi

“Nasıl ekstrem sıcaklıkları, ekstrem soğukları görüyorsak; bundan sonra denizlerimizde ve böyle küçük göllerimizde dahi bu tarz hortumları iklim değişikliğinin bir sonucu olarak göreceğiz. Bu tarz olaylar büyük ölçüde daha büyük alana ihtiyaç duyar. Çünkü onun oluşabilmesi için ya çok geniş kara parçasına ya da büyük deniz kütlelerine ihtiyaç vardır. Okyanuslar bunun için en uygun alanlardır. Denizlerde ve kara parçalarında daha küçük olur. Ancak Van Gölü’nde hortumun yaşanıyor olması çok özel ve önemli bir doğa olayıdır.” diyerek sözlerini sonlandırdı. (haber global)

Editör: Haber Merkezi