Belçika'da çiftçiler, artan maliyetler, Avrupa Birliği'nin (AB) çevre politikaları ve ucuz ithal mallar gibi konulardaki hoşnutsuzluklarına dikkat çekmek amacıyla ana yolları trafiğe kapatarak protesto gösterisi düzenledi.
Başkent Brüksel ve çevresine yayılan protestoların ardından çiftçiler Avrupa Parlamentosu'nun cephesini kuşatmaya çalıştı.
PROTESTOLAR BİRÇOK ÜLKEDE YAYILIYOR
Tarım sektörünün artan sorunlarına dikkat çekmek amacıyla çiftçilerin başlattığı traktör gösterileri birçok Avrupa ülkesine yayıldı. Fransa'da başlayan ve Belçika'nın ardından birçok ülkeye yayılan protestolar Almanya, Polonya, İspanya, İtalya ve Romanya'da da devam ediyor.
BELÇİKA GENELİNDE TRAFİK AKIŞINI DURDURDULAR
Protestoların yoğunlaştığı Belçika'da çiftçiler, başkent Brüksel de dahil olmak üzere ülkenin birçok şehrine giden ve çevresindeki yollarda traktörleriyle trafiği kapattı. Bir grup çiftçi de Lüksemburg Meydanı'nda Avrupa Parlamentosu (AP) önünde gösteri yaptı. Çiftçilerin protestoları nedeniyle AP kampüsünün girişlerine dikenli teller çekildi.
TARIM ÜRÜNLERİ İÇİN DAHA YÜKSEK FİYAT İSTİYORLAR
AB serbest ticaret anlaşmalarına tarımsal ithalat, karmaşık piyasa düzenlemeleri, sübvansiyonların adaletsiz dağılımı ve sürdürülebilir tarıma geçişteki hatalar nedeniyle sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen çiftçiler, artan maliyetler karşısında ülkede tarım ürünlerine daha yüksek fiyatlar ödenmesi çağrısında bulunuyor.
FRANSA, KONVOYUN BAŞKENTE ULAŞMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR
Diğer taraftan; Protestoların devam ettiği Fransa'nın başkenti Paris'te, Başbakan Gabriel Attal'ın konuşması ve tarım sektörüne ilişkin açıklama yapılmaması üzerine çok sayıda çiftçi traktörleriyle konvoy oluşturarak A6 otoyolunu trafiğe kapattı.
Fransız jandarmasına bağlı zırhlı personel, konvoyun Paris yönüne ilerlemesini engellemek için traktörlerin önünü kesti.
PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?
Birçok AB ülkesindeki çiftçiler son zamanlarda uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor. Çiftçiler tarafından eleştirilen konular arasında Birliğin tarım politikaları, doğayı koruma hedefleri, sübvansiyon kesintileri, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan kaynaklanan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna'nın ucuz tahıl ürünleri ve su tasarrufu tedbirleri yer alıyor.
Geçen yıldan bu yana Avrupa'nın dört bir yanındaki çiftçiler, yüksek akaryakıt fiyatları, artan vergiler ve yetersiz yardımlar nedeniyle kamu kurumları ve çeşitli kuruluşların önüne çamur veya gübre atarak veya yolları kapatarak protesto gösterileri düzenliyor.
Avrupalı çiftçiler AB'yi "Yeşil Anlaşma kapsamında karbonatlı gübre ve pestisitlerin kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi daha da zorlaştırdığı" için eleştiriyor. Polonya ve Romanya, Ukrayna'dan ucuz tahıl ithalatının yasaklanması çağrısında bulunurken, İtalya'da tepkilerin merkezinde Fransa'da artan akaryakıt fiyatları ve AB'nin "Yeşil Anlaşma" programı ve artan maliyetler yer alıyor. (haberler.com)