Sahra Çölü'nde 50 yıl aradan sonra sel felaketi! Sahra Çölü'nde 50 yıl aradan sonra sel felaketi!

Almanya'daki göçmenlerin uzun yıllardır beklediği mevzuatta bir atılım yapıldı. Cuma günü Meclis'te oylamaya sunulacak tasarının kabul edilmesi halinde Alman vatandaşlığının kazanılması kolaylaşacak ve çifte vatandaşlığın önündeki engel ortadan kalkacak.

"Vatandaşlık Yasasının Modernleştirilmesi" başlıklı tasarının Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan hükümet koalisyonu tarafından onaylanması halinde, Alman vatandaşlığını kazanan hiç kimse vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalmayacak.

Daha önce sahip olunan, böylece birden fazla vatandaşlığa sahip olma olanağı sunan sonuç olarak, Alman vatandaşlığını kazanmak için gereken “yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla indirildi.

Alman vatandaşlığını kazanmak isteyen kişinin akademik veya mesleki açıdan ülkenin yaşam koşullarına uyum konusunda başarılı olması, gönüllü çalışma yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi halinde bu süre 3 yıla indirilebilecek.

Çifte vatandaşlık olanağının kabul edilmesiyle, gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmaya zorlayan "isteğe bağlı model" tamamen kaldırılacak.

Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşları olmalarına rağmen, ebeveynlerden biri en az beş yıl boyunca ülkede yaşıyorlarsa Alman vatandaşlığı elde edebilecekler.

Alman vatandaşlığına geçiş koşulları arasında, kişi sosyal yardım olmadan da geçimini sağlamalıdır. Konuk işçi kuşağı, yani 1960'lı yıllarda Almanya'ya gelen Türk işçiler, son iki yılda 20 ay tam zamanlı çalışan yabancılar ve tam zamanlı çalışanların yabancı eşleri bu yükümlülükten muaf olacak. 

Misafir işçi kuşağı için Alman vatandaşlığı alabilmek için yazılı sınava girme zorunluluğu kaldırılacak.

VATANDAŞLIK ALAMAYACAKLAR DA BELLİ OLDU

Antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığından hüküm giyenlere Alman vatandaşlığı verilmeyecek. Vatandaşlık ofisleri bu konuda savcılarla daha yakın çalışacak.

Ayrıca çok eşli olanlar veya Anayasa'nın kadın-erkek eşitliğini ihlal edenler vatandaşlığa alınmayacak.

Kaynak: karar