DÜNYA

Alman Bakan Annalena Baerbock: Lübnan çöküşün eşiğinde

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail'in Lübnan'a yönelik yoğun saldırılarının ardından başkent Beyrut'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada yaptığı açıklamalarda, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırının uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini vurguladı. Baerbock, Lübnan'ın mevcut durumu hakkında endişelerini dile getirerek, ülkenin 'çöküşün eşiğinde' olduğunu ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a yaptığı diplomatik ziyarette, İsrail'in Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) askerlerine yönelik saldırılarını eleştirdi. Baerbock, "Her türlü kasıtlı saldırı, uluslararası insancıl hukukun ihlalidir." diyerek, UNIFIL askerlerine verilen desteğin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmanın çözümü için UNIFIL'in varlığının gerekli olduğunu belirtti.

Lübnan'daki insani krizi de gündeme getiren Baerbock, "Yüz binlerce insan son kalan eşyalarıyla birlikte kaçıyor, çocuklar ebeveynlerinden ayrılıyor, hastaneler kapasitelerinin sınırında çalışıyor. Lübnan çöküşün eşiğinde." şeklinde konuştu. Hem İsrail hem de Lübnan'ın güvenlik çıkarlarının korunması için diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Baerbock, ülkenin istikrarsızlaşmasının Orta Doğu'daki dini çeşitliliği artıran toplumlar için tehlike arz edeceğini söyledi.

Bakan Baerbock, barışın sağlanmasında 1701 sayılı BM kararının önemine dikkat çekerek, "Lübnan silahlı kuvvetleri de burada önemli bir rol oynamaktadır. Beyrut'ta ve Paris'teki Lübnan konferansında bu zorlu yolda nasıl ilerleyebileceğimizi ve insani acıların nasıl hafifletileceğini araştırmak istiyorum." dedi.